Осветиха параклис в училище

Иконостасът му е с изработени от керамични икони в България

На 27 март 2021 г. официално беше извършен тържествен водосвет на новоизградени параклис „Свети Спиридон” в Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян. Службата бе  водена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, свещеноиконом Калин Пенев и иерей Войден Божков – свещеници към троянския храм „Св. пр. Параскева (Петка)”

На събитието присъстваха редица гости – народните представители от 44-то Народно събрание д-р Валентина Александрова и инж. Иван Миховски, кметът на Община Троян – Донка Михайлова, председателят на Общински съвет – инж. Петко Пенков, общинският съветник Николай Тодоров, д-р Цветомила Дудевска (директор на СБАЛББ – Троян, област Ловеч), Иванка Джабраилова (управител на НИХЗИ), Николай Йовков, Енчо Ганковски, д-р Николай Мойнов, дарители и  др.

Митрополит Гавриил произнесе слово, в което честити този празник. Той говори за святата личност и чудотворството на свети Спиридон Тримитунтски, чиито мощи се намират днес на остров Корфу и са известни с множеството си изцеления и знамения. Владиката подчерта също и важната роля на българското училище във връзка с формирането на светогледа и духовността на децата. Той обърна специално внимание на това, че в НУПИ „Проф. В. Колев” се обучават талантливи ученици, които трябва да израстват пълноценно, „да се учат да стават добри, да създават полезни неща около себе си, да разнасят красотата и радостта навсякъде и да се молят на свети Спиридон”. Негово Високопреосвещенство изрази своята убеденост в това, че в България се случват чудеса всеки ден, че водосветът на настоящия храм също е едно божие чудо.

Директорът  Илиян Илиев, разказа малко за историята на този параклис. Идеята е на  бившия директор Христо Йонков през далечната 2005 година. През 2011 година, когато се честваха сто години от  НУПИ, се заражда и новата идея за доизграждането на малкия храм „Св. Спиридон” и превръщането му в божия обител, в която може да се извършват официални богослужения, благодарение и на Радослав Ковачева – Роко, който стои в основата на цялостното изпълнение по довършването, той е и дарител на храмовата камбана

Освен г-на Ковачев дарители за параклиса са  още Митрополит Гавриил – дарил икона на свети Спиридон, както и лични средства за красивите църковни свещници и кандила; игуменът на Троянския манастир – Велички епископ Сионий, дарил аналой (църковна поставка за икони и богослужебни книги) и икона на светеца; Джузепе Скорпинио (от Ротари клуб – Троян), дарил специален църковен полилей, изработен от самия него; Николай Тодоров, Валентин Бечев, Стаменка Дамянова, Христо Ковачев, Михал Капоон и други, помогнали да стане възможно малката обител „Св. Спиридон Чудотворец” да бъде осветена и благословена. Освещаването на практика съвпада с нов юбилей на НУПИ „Проф. В. Колев” – 110 години от основаването му.

Илиян Илиев специално обърна внимание и на олтарния иконостас на параклиса, изпълнен в стила на старобългарската православна традиция от времето на Първата българска държава. Характерното за този иконостас е, че е изработен от керамика с релефни изображения на иконите, които са дело на преподаватели и студенти от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, катедра „Църковни изкуства”: проф. д-р Красимир Русев (който е създател и основен изпълнител на проекта), д-р Мариета Конова, д-р Марио Конов, д-р Андреяна Дойкин. Важно е да се отбележи и участието на преподавателя по керамика в НУПИ Мила Воденичарова – консултант по техническото и технологичното изработване на иконите. Илиян Илиев сърдечно благодари на всички дарители, с помощта на които бе завършен параклисът, и приключи своята реч с думите: „Вярвам, че свети Спиридон чудотворец ще продължава да бъде закрилник на нашето училище”

Осветиха единственият параклис в училище в България в България завърши с хоровото изпълнение на песнопението „На многая лета” от свещенослужителите.
Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button