Гледайте „Домът на вярата“ от Троян

Гледайте „Домът на вярата“ от Троян,  съобщават в анонс към БНТ

Предаването на Българската национална телевизия „Домът на вярата“ започва от  18:00 часа   на 18.04. 2021г.

Документалната поредица „Домът на вярата“, която се излъчва всяка неделя от 18:00 часа,  ще покаже на зрителите традициите на духовния живот в троянския край и по-специално в храма „Света Петка“. В далечната 1835 година троянци построили храм.

Някои историци казват, че това станало понеже троянци вече се усещали като жители на голямо селище и го обвързват с прерастването на Троян в град. Не знаем дали това със сигурност е така, но едно със сигурност можем да кажем, че този прекрасен храм, на който Феликс Каниц посвещава цитираните по – горе слова е изграден от нашите деди, за да удовлетвори тяхната въпиюща нужда да имат и те къде да се черкуват.

Троянци се черкували най-напред на местността Кръста при Алдица. После на поляната над сегашната църква, където е имало и параклис. На Спасовден – в Табашката махала, на св. Никола – в Горни край, на св. Илия – за дъжд в Блатото, където е била общинската плевня, на Благовещение – на едноименния връх на Къпинчо. Местността Кръста се е намирала на поляна от дясната страна на река Алдица.

Предаването „Домът на вярата“ на БНТ на 18.04.2021г. запозна зрителите с историята на троянския храм“Света Параскева(Петка)“.
Ще чуете благия глас на Иерей Войден Божков и неговите мисли за религията, вярата.

Хорът към храма изпя няколко песнопения и ще ни пренесе в света на духовното.

Срещнахме с различни личности, поредицата търси знаците и вечните измерения на Божественото. Личните истории на хората, избрали религията, за нов поглед към духовните обители.

Гледайте „Домът на вярата“ от Троян, ловешка област в неделя, 18.04.2021 г. по БНТ 1.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button