На Лазар в Бели Осъм, община Троян

На Лазар в Бели Осъм, община Троян, разказ за  един прекрасен празник
Наистина читалището е оная институция българска, която пази старината и съхранява духовността и в селцата, и в града.
Неуморни са и читалищните дейци в Бели Осъм, а редом с големите изяви по състезания и конкурси стои и собственият селски празничен календар. Петровден, Коледа, Тодоровден, Денят на Ботев – това са нови-стари празници, които събират жителите и гостите на селото и свързват в едно поколенията.

В съботния ден, на Лазар, от всички махали запристигаха пременени в носии момичета. Било сами, било с баби, с майки и татковци, лазарките се събраха в клуба, където вече бумкаше печката – защото тазгодишният празничен ден си беше хладничък.

С „Добре дошли!“ ги посрещна Донка Банковска, секретар на читалище „Изгрев“ в троянското село, Ловешка област. Нейният увлекателен разказ въведе малките в магията на празника, а на бабите припомни собствения им „опит“ в лазаруването.
Има бъдеще това село – защото точно 20 бяха лазарките, най-малката на 2, а най-голямата – на 13 години. Според обичая всяка лазарка изпя песен, а някои се „отсрамиха“ и със стихотворения. И, пак според обичая, получиха по яйчице.
Разбира се, по стародавна традиция имаше и инциденти, защото откак свят светува все някоя лазарка си изпуска кошничката, а за собствените си лазарски несполуки заразказваха майки и баби…
А общата снимка на момичетата пред кметството ще остане в архива на читалището.
На Лазар в Бели Осъм – статията и снимките са дело на Ангелина Иванова

Автор:
Ангелина Иванова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button