Освещаване на обновения храм на Троянския манастир

Освещаване  и водосвет на обновения храм на Троянския манастир  ще бъде съпътстван християнския празник Цветница , съобщава за БТА игуменът Велички епископ Сионий.

През последните два месеца в църквата на светата обител, който е на 10 км от Троян е направен ремонт, който включва изолация, подмяна на подовите настилки, както и първи етап от възстановяването на стенописите разказва игуменът.

„След подобен ремонт на храма се прави обновление или освещаване, защото са влизали майстори в църквата, олтара, в свещените места. За да може да се продължи редовното богослужение с неговата хармоничност и пълнота, винаги се отслужва т. нар. обновление. Извършва се водосвет, прочитат се специални и нарочни молитви преди началото на литургията. Поръсва се целият храм със светена вода и това се води за обновление на светостта на храма“, посочи дядо Сионий.

Величкият епископ Сионий пожелава на миряните Бог да помага на всички и денят Цветница – вход господен в Йерусалим, да бъде благословен, радостен, щастлив и вдъхновен за всички.

Троянският манастир „Успение Богородично“ е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България (след Бачковския и Рилския манастири). Още през 1830 г. той е обявен за ставропигиален т.е. за подчинен пряко на Патриаршията, а не на местния владика, като запазва статута си и до днес.

На 15 август –  Успение Богородично, когато е храмовият празник на манастира, в селото се стичат хиляди поклонници от страната и чужбина. По същото време край стените на манастира се провежда и голям занаятчийски панаир с повече от 150 годишна история.
Освещаване и водосвет на храма ще продължи от 9,30 часа с тържествена литургия. Заради противоепидемичните мерки за втора поредна година няма да се раздават върбови клонки.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button