Трапезарията в Троянската църква е на 5 години

Трапезарията за социално слаби хора към църквата „света Параскева Петка“ в Троян навърши пет години.

Тя предоставя топла храна на крайно нуждаещи се, която се приготвя от доброволци, а продуктите се осигуряват с дарителски средства.

Трапезарията беше отворена на Цветница, преди пет години. Беше създадена от организирана от Петя, Роберта и Мария,  бивши ученички в Езикова гимназия в Ловеч.  Трапезарията се помещава в двора на троянската църква „Св. Параскева”, в една от стаичките срещу входа на храма. В момента за кухнята се грижи Ваня Божкова- организатор, уредник и съпруга на ставрофорен свещеноиконом Марин Божков.

„Чувствам удовлетворение, че правя добро за някой. Трябва християнинът да знае, че когато идва на църква и моли Бог за нещо и казва: „Господи помилуй!“ и самият той трябва да притежава и готовност и решимост да бъде милостив. Да ангажираш част от личното си време да помогнеш на някой, който има нужда от това и го получава.“

Готви се в понеделник, сряда и петък. Трапезарията осигурява храна на 25 нуждаещи се троянци, които получават по две ястия, десерт, хляб, плодове,

Потребителите на кухнята разказват за БТА,  че повечето от тях са болни, безработни и без достатъчни доходи. Затова са много благодарни, че има такава подкрепа за тях. Пожелават на доброволците в кухнята живот и здраве, за да ги посрещат още дълги години.

 

Източник
БНРБТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button