Първа копка за реконструкция в НУ „Христо Ботев“

Първа копка за реконструкция  на съществуваща постройка в НУ „Христо Ботев“ Троян, област Ловеч бе дадена днес по проект на стойност 221 500 хил. лв. за обособяване на кабинети по информационни технологии, занимания по интереси и работа с деца със специални образователни потребности.

Първа копка за реконструкция в НУ "Христо Ботев"
Мариана Митова- директор на НУ“Христо Ботев“ и Донка Михайлова – кмет на Община Троян

Донка Михайлова – кмет на Община Троян, официално даде старт на строителни дейности на обща стойност 221 500 хил. лв. за реконструкция на съществуваща постройка в НУ „Христо Ботев“. Проектът за преустройството е финансиран чрез Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022 г.) на Министерството на образованието и науката. При откриването на строителството Кметът отбеляза, че Троян отбелязва 120-та годишнина от деня, в който за първи път е прозвучал химна „Върви народе възродени“ с поредната инвестиция в образованието.

Първа копка за реконструкция в НУ "Христо Ботев"
Инж. Пламенка Гечева – ръководител проекта

Към момента в училището се обучават 169 ученика от начален образователен етап и поради целодневната организация на учебния процес, в него липсват свободни помещения, в които да се реализират допълнителни дейности. По думите на г-жа Мариана Митова – директор на училището, чрез реконструкцията на постройката, която към момента се използва за склад, нов живот ще получи не само съществувалото в близкото минало „Занаятчийско училище“, но и много други занимания, които ще помогнат на малките ученици да развият своите интереси в модерна и достъпна среда.

Първа копка за реконструкция в НУ "Христо Ботев"
Яна Кънева – от подготвителна група поздрави всички гости.

Настоящата дървена сграда е въведена в експлоатация в началото на 80-те години на миналия век и в момента не е в добро състояние. Като резултат от проекта, след няколко месеца, НУ „Хр. Ботев“ ще се сдобие с компютърен кабинет, какъвто липсва в момента, както и с помещения за занимания по интереси и за работа с деца със специални образователни потребности. Помещенията ще бъдат оборудвани с 27 лаптопа и два смарт телевизора, с обзавеждане и учебна техника, подходящи за групова и индивидуална работа. Ще бъде осигурено съвременно енергоефективно отопление. Предвидено е и изграждането на санитарен възел за лица с намалена подвижност.
Изпълнител на строителните дейности е троянската фирма „Димко 6“ ЕООД, а строителният надзор е поверен на фирма „Кима Консулт“, гр. Пловдив.

Първа копка за реконструкция в НУ "Христо Ботев"
Вокална група при училището също поздрави всички присъстващи. Зад тях е постройката, която ще бъде обновена и ще е с нов статут

Чрез реализирането на проекта ще бъде постигната една първостепенна по важност цел – осигуряване на възможно най-качествени и здравословни условия за обучение на учениците на територията на общината. Това е кауза, за чието осъществяване ръководството на общината ще продължи да работи и занапред, подпомагайки дейността на училищните екипи по всеки възможен начин.

Първа копка за реконструкция в НУ "Христо Ботев"
Първа копка – Част от гостите

Първа копка – видео и галерия

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button