ПГМЕТ Троян – 56 години напред в бъдещето

ПГМЕТ Троян – единствената професионална гимназия в Община Троян празнува своя 56 годишен възход в  в бъдещето

Днес ученици, преподаватели, родители се бяха събрали да почетат акад. Ангел Балевски, чието име носи  Професионалната гимназия по механо и електротехника от тази учебна година и по случай отбелязването за 56-ти път празника на училището, 8 май.

През далечната 1963 година, в малкия град Троян е създаден вечерен техникум, като филиал на Механотехникума от град Ловеч. Стартът е успешен и две години по-късно /1965/, тогавашният Министър на народната просвета издава заповед училището да се обособи като самостоятелно. Почти десетилетие по-късно, на 8-ми май 1974 г. съществуващите вече Техникум и СПТУ се обединяват в едно техническо училище – ТМЕТ /Техникум по механоелектротехника/. Днес то се именува Професионалната гимназия по механо и електротехника „акад. Ангел Балевски“( ПГМЕТ), каза в словото си директорката г-жа Радка Бончевска.

Акад. Ангел Балевски е роден на 15 април 1910 г. в Троян, в семейството на Тончо и Пенка Балевски. Рано остава сирак без баща,  В Троян учи до 6-ти клас в непълната гимназия, 7 и 8 клас – в София. И там завършва 3-та мъжка образцова гимназия.

Един от учителите му е Цветан Радославов, който е написал националния ни химн.
Когато завършва гимназия, желанието му е да учи техника. За съжаление през 1929 година в България няма такава специалност. Той следва мечтата си и издирва къде може да учи и открива висше техническо училище в Бърно. Финансово го подкрепят роднини, като се уговорят когато завърши да си върне дълга.

По време на войната има голям глад за метали и преди всичко чугун, а той има идея за добиване на чугун при ниски температури. Построява на гара Яна край София инсталация за добиване на чугун във въртяща се пещ, загрявана с въглищен прах. През 1945 г. става професор с хабилитационен труд и поставя началото на техническото образование в България.

„Пожелавам на всеки един ученик от ПГМЕТ Троян да следва примера на акад. Ангел Балевски и да преследва мечтите си!
Честит празник!“, завърши Бончевска.

Беше поднесен букет на барелефа на видния троянец в града.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button