Празнична литургия в скита „Св. Никола“

Празнична литургия  бе отслужена в скита „Св. Никола“,  който се на около 2 километра  в планината в близост до светата обител „Успение Богородично“ ( на 10 км от Троян или Троянски манастир )    на 9 май 2021 г., Томина Неделя. На този ден когато светата ни църква чества Пренасяне мощите на свети Николай Чудотворец.

Празнична литургия в скита "Св. Никола"
Йеромонах Стефан по време ма празничната литургия

С благословението на Преосвещения игумен Велички епископ Сионий, светата богослужба бе отслужена от йеромонах Стефан.

В скитския храм се събраха множество православни християни, които бяха дошли да почетат паметта на великия Христов угодник.
Скитът е възстановен, ремонтиран по ОП „Развитие на селските райони“. Църквата е реставрирана, възстановена в своя автентичен вид, иконостасът на църквата, който е с изключителна дърворезба и като направа е възстановена от опитни професионални реставратори, а пък самите сгради са изградени със съвременна технология, така че да бъдат здрави, устойчиви, добре направени, но в същото време да запазят автентичния вид на архитектурния комплекс. „
Тържествено обновен и осветен през месец Юни 2020 г.

Последните литургии, които са отслужвани в скита, са още от 70-те години на миналия век. Последният, който е служил в манастира, е архимандрид Йосиф.

Празнична литургия в скита "Св. Никола"
Причастие

В скита „Свети Никола“ има аязмо с лековита вода. Тази вода е с целебен извор, който изтича под олтара на храма на скита, която вода по предание на местните жители е много полезна за хора, които имат проблеми с очите“

Празнична литургия в скита "Св. Никола"
Скита „Св. Никола“

Празнична литургия в чест на свети Николай Летни завърши със слово на йеромонах Стефан  към събрали се богомолен народ със слово и благословение от името на епископ Сионий.

Източник
Областта. com

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button