Възкресение Христово под открито в Троянска община

Възкресение Христово под открито в Троянска община   бе изключително вълнуващо  за вярващите, събрали се в обителта Троянския манастир и Троян.

Възкресение Христово под открито в Троянска община
В Троянски манастир
снимка: областта

Празничните богослужения преминаха при спазване на всички противоепидемични мерки и не се стигна до струпване на миряни.

Защо чудото на Възкресението е толкова важно – вижте повече от отец Стефан от Троянския манастир.

„Господ казва: „Силата ни се в немощ проявява“, припомни йеромонах Стефан от Троянски манастир.

Сили да минат и през най-трудното си пожелаха и дошлите в Троянския манастир. А всички краища на страната ги свързваше едно  – повече от всеки друг път най-често казваната дума беше „здраве“

Възкресение Христово под открито в Троянска община
В Троян
снимка: Троян експрес

В Троян  също посрещнаха Воскресението на Исус под открито .  Великденската служба   бе водена от   ставрофорен свещеноиконом Марин Божков в съслужение със свещеноиконом Калин и  иерей Войден Божков.

Възкресение Христово под открито в Троянска община
В Белиш
снимка: Троян експрес

Възкресение Христово – на втория ден  –  бе извършен Великденски молебен в селата на територията на община Троян.

Беше прочетено Пасхално послание на патриарх Неофит в  което се казва:

„Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание. Нека с живота и делата си всеки ден свидетелстваме за великата Божия милост към човека, за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на Живота.

Аз съм възкресението и животът“, свидетелства Сам Господ и уверява: „… който вярва в Мене, и да умре, ще оживее“ (Иоан 11:25).

С тази увереност нека и днес с чисти и весели сърца радостно празнуваме победата и тържеството на Живота, постигнати във Възкресението, и до насита да пием от „новото питие“, което е … „чудодейно изтекло не от безплоден камък, а от извора на нетлението, от гроба на Христа, в Когото се утвърждаваме“ (ирмос на Песен 3 от Пасхалния канон).

Мирът и благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button