Акатист на св. Лука Кримски в Белодробна болница Троян

Малка частица от мощите на св. Лука Кримски беше дарена на троянската болница

Акатист на  лекаря хирург св. Лука Кримски (1877-1961 г.)    бе прочетен в параклиса, който е  патрон на храма и  изграден в двора на СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – Троян. Акатист на св. Лука Кримски в Белодробна болница Троян

Тази година той   бе прочетен от Негово Високо преосвещенство митрополит Гавриил (Ловеч)  в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Марин Божков и йеромонах Стефан от Троянския манастир.

Присъства и д-р Валентина Александрова, депутат от 44 народно събрание,

Ценен дар за параклиса  от Негово преосвенщество Величкий епископ Сионий и отец Стефан  от Троянската света обител, бе  малка частица от мощите на светеца донесени от Украйна.

Акатист на св. Лука Кримски в Белодробна болница Троян
Част от мощите на св.Лука

Тя беше дарена днес в присъствието на миряни, граждани, лекари  от лечебното заведение и  гости на Троян, от  Негово Високо преосвещенство митрополит Гавриил .

Светецът-лечител на нашето време (поне времето на по-старите) е известен и с прозвищата Симферополски и Войно-Ясенецки. Последното е фамилното му име, а гр. Симферопол на о-в Крим е бил в титлата му като Кримски архиепископ.Акатист на св. Лука Кримски в Белодробна болница Троян

Св. Лука стана известен като помощник на страдащите още преди признаването му за светец от Украинската православна църква (Московска патриаршия) през 1995 г. Вече в много поместни православни църкви има изградени храмове в негова чест и с молитвите си вярващите го призовават за помощ, особено при боледуване.

Освен параклиса в Троян,   в гр. Гоце Делчев има действащ енорийски храм в негова чест, както и параклиси на няколко места в страната в гр. Добрич също се строи нов храм на св. Лука.

09.10.2017 г. бе осветен новоизградения параклис „Св. Лука Кримски”. Церемония по освещаването на параклиса извърши Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ставрофорен свещеноиконом Марин и свещеници от енорията.

Само за 4 месеца бяха събрани 18 562,00 лв.

Акатист на св. Лука Кримски в Белодробна болница Троян – видео

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button