Храмов празник в мах. Длъжковска, с. Горно Трапе

Храмов празник в параклиса „Св. Богородица – Достойно ест“ в махала Длъжковска, с. Горно Трапе, община Троян,  бе   отслужена Архиерейска света литургия.

Тя бе отслужена от Негово преосвещенство митрополит на Българската православна църква Гавриил (Ловеч) в съслужение  със ставрофорен свещеноиконом Марин Божков

На 11 юни Православната църква чества празника „Св. Богородица – Достойно ест“, посветен на чудотворната икона от българската килия на Света Гора и песнопението „Достойно есть“, възпяващо Божията Майка в св. Литургия.

„Достойно ест“ (на гръцки: Άξιον Εστί) е християнски химн във възхвала на Богородица. За първи път с него е възпята Божията майка през 431 г. от отците на Третия Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Химнът е разширен през 982 г. като според преданието, сам архангел Гавриил е възвестил думите на молещ се монах.

Това чудо се случва пред икона на Богородица, която оттогава носи същото име „Достойно ест“.

Новият параклис беше съграден точно за една година. Първата копка бе направена на 11 юни 2015. Ктитори на параклиса са Йоана и Владимир Деневи, които живеят в София, но жената има родови корени в махала Длъжковска, а и точно срещу новия храм се намира и вилата на семейството.

Параклисът е втори в с. Горно Трапе. Първият се нарича „Св. вмчк. Мина” и бе построен през 2014 г

Храмов празник в параклиса завърши с курбан, който бе осветен от владиката

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button