Храмов празник в троянското село Белиш

Храмов празник отбелязва църквата „Св. ДУХ“ в село Белиш, община Троян, област Ловеч в  първия ден след Петдесетница Светата Църква почита третото Лице на Единия Бог в Троица – Бог Дух Свети, „Господа Животворящия, Който от Отца изхожда“ и „чрез Когото всяка душа се оживява“.

По случай празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил ще бъде отслужена отслужена  света Литургия в църквата в Белиш на 21.06.2021г. от 09:00 часа.

В неделята, 20.06.2021 г., от 16:00 часа ще бъде отслужена  от иерей Войден Божков  Празнична вечерня.

Храмовият празник ще приключи с водосвет за здраве.

Църквата в селото е изградена на мястото на по-стари черковни постройки от 1939 година. Първоначалният строеж на Никола Влайков от Габровско се срутва и сегашната църква е втората на това място. Материалът е тухли, а не камъни и е възкресен средновековният еднокорабен план с полусферичен свод. Иконите са рисувани от Карл Йорданов през 1968 година и за техни модели са послужили образите в катедралата “Св. Александър Невски” – София. През 2010 г. е издигната малка камбанария на покрива на храма и са монтирани две нови камбани.

„Светият Дух възражда за вечен живот, Светият Дух вдъхновява мъчениците, увенчава праведниците, превръща хляба и виното в Божествени Кръв и Тяло. О, дълбина на Божията премъдрост и богатство! Дари ни венеца на Твоите дарове, всеопрощаващата вечна любов, скърбяща за враговете и искаща всички да се спасят, та озарени от нея, като чеда на светлината да пеем: Алилуя“ /из Акатист на Бог Дух Свети/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button