Йордан Ментов, първенец и носител на 7000-та диплома на ПГМЕТ Троян

Йордан Ментов – от 12 А клас на  Професионалната гимназия по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“ Троян (ПГМЕТ) е  първенец  на випуска и  е носител на 7000-та диплома учебното заведение.

Йордан Ментов - първенец и носител на 7000-та диплома на ПГМЕТ Троян
Зрелостниците от ПГМЕТ ТРоян

На  21.06.2021 г. бе церемонията по тържественото връчване на 21 дипломи за завършено средно образование и на 23 свидетелства за придобита Трета квалификационна степен по професия, на зрелостниците от ПГМЕТ Троян с директор Радка Бончевска – Атанасова и заместник директори Милена Иванова и инж. Богдан Койновски.

Гости на церемонията бяха Розалина Русенова – зам.-кмет на Община Троян и  представители на Технически университет в Габрово, които поздравиха завършващите.

Допълнителна екстра за възпитаниците на Механото в Троян е възможността да получат и документ за част от професията „Оператор на компютри“ и Свидетелство за правоспособност за работа с електро и мотокари.
ПГ по МЕТ е приемник на създаденото през 1965 г професионално техническо училище и техникум по механоелектротехника, които се обединяват през 1974г.
За 56-та си годишна история учебното заведение е подготвило над 7000 средни изпълнителни и ръководни кадри за нуждите на промишлеността в града и района.

Стотици  възпитаници са завършили Висши учебни заведения и днес те са изявени специалисти във всички сфери на стопанския живот.

Тази дата е специална за ръководството на училището с още три важни събития. На този ден те връчиха 7000 – та диплома за средно образование и то по съвпадение на първенеца на випуска Йордан Ментов.

За първи път връчват дипломи на ученици, завършващи дуална система на обучение и от учебната 2020/21г нашето училище с гордост носи името на академик Ангел Балевски.
Преди 4 години прага на  Механото прекрачиха деца-осмокласници, които заедно със своите педагози  извървяха пътя до днешния ден, преминаха през трудности, противоречия, конфликти, но резултатът е налице – осъзнати граждани на Република България  поемат своя път.

След кратко приветствие на директора на професионалната гимназия Радка Бончевска -Атанасова, която прочете поздравителен адрес от кмета на община Троян Донка Михайлова и  бе поставено началото на тържествения акт по връчване на дипломите по специалности.

Г-жа Русенова награди  Първенецът на випуска Йордан Ментов с грамота, книгата „Време разделно“.  Той завършва с общ успех Отличен 5.55

12а клас – специалност „Автотранспортна техника”. Завършилите тази специалност придобиват трета квалификационна степен за професията „Техник по транспортна техника”. Втората специалност е „Мехатроника“.  Класен ръководител г-н Павлин Хитров.
Голяма част от учениците по собствено желание ще се сдобият и с документ за управление на мотокари.

Йордан Ментов - първенец и носител на 7000-та диплома на ПГМЕТ Троян
Първенец на 12б клас е Никола Спасов с обща диплома Много добър 5.39

Абитуриентите от  12б клас  са първите в дуалното обучение в Троян с класен ръководител Теодора Дудева.
С тази нова форма на дуално обучение се дава възможността за усвояване на професионални умения чрез работа. Учениците получаваха заплащане , спрямо минималната работна заплата, придобиха практически опит и професия, която им гарантира заетостта и реализацията на пазара на труда.
Специалност „Мебелно производство“, професия „Техник-технолог в дървообработването“.
Втората специалност е „Моделиер-технолог на облекло“ – завършват я едни чаровни момичета!Йордан Ментов - първенец и носител на 7000-та диплома на ПГМЕТ Троян

Бяха връчени наградите на победителите от онлайн фотоконкурса „Усмивки с Механото“. Габриела Георгиева от 12 А клас грабна първата награда, следвана от осмокласничките Памела Петрова и Пламена Враговска. Третото място  бе за триото  Радослава Радкова и заелите второто място – Памела и Пламена.

Таня Славкова от 9Б клас бе наградена със специална награда за креативност в заснемането.

Да  пожелаем здраве и късмет и  успешна кандидат-студентска кампания на атакуващите университетите, успешен старт на трудовата кариера на всички, на по-малките ученици пожелавам приятна и спокойна лятна ваканция и довиждане до 15 септември!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button