Отлично е представянето на ученици от Троян

Отлично е представянето на ученици от СУ „Васил Левски“ Троян в Шестия международен конкурс по превод за студенти и ученици „ТРАНСФОРМАЦИИ 2021“, организиран от Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий. Конкурсното жури включва над 40 преподаватели и чуждестранни лектори с дългогодишен опит в преподаването на чужди езици.

Перфектно беше представянето на абитуриента Симеон Бояджиев и деветокласничката Паолена Бънджева (двамата с първо място), както и на Лаура Лазарова (второ място).

Сертификати за участие получиха десетокласниците Габриела Михайлова и Елена Дачева, както и дванадесетокласниците Наталия Цанкова и Радина Куцарска.

Троянските ученици се пребориха със 182 представители на 40 средни училища и гимназии в България и 27 училища в 13 други държави, които участваха.

Както всяка година, отличените кандидат-студенти ще се ползват с предимство при кандидатстване в специалностите на Филологическия факултет на Великотърновския университет.

Общо в конкурса „Трансформации 2021“ се включиха 385 участници със 766 превода на проза и поезия от 18 езика на български език и от български език на 16 езика – усвояването на преводаческото майсторство е равносилно на откриване на път към безценното културно богатство на света и приобщаване като пълноправен участник в диалога на езици и култури.

Най-добрите преводи ще бъдат публикувани в електронното списание „Трансформации“ на страниците на Филологическия факултет и на Университетското издателство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

Отлично е представянето на ученици от СУ „Васил Левски“ – Троян по материали на ВТУ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button