Студентска работилница на млади архитекти в НИЗХИ Орешак

Студентска работилница на млади архитекти от УАСГ ще предложи нови пътища за развитие на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, община Троян.
В периода от 3 до 9 юли НИХЗИ – Орешак ще бъде домакин на лятна учебна практика на студенти от архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия в София, с научни ръководители д-р арх. Анета Василева и д-р арх. Емилия Кълева от катедра „История и теория на архитектурата“. Тя ще се проведе под формата на работилница, по време на която ще бъде проучена архивната и актуална документация и информация, ще се проведат разговори с автора на архитектурата и управата на комплекса, както и различни заинтересовани страни на местно ниво.
Основна цел, на инициираната от Община Троян и подкрепена от УАСГ и експертната организация ГРАДОСКОП работилница, е чрез проучване и анализ на потенциала и проблемите на комплекса, да бъдат набелязани възможности за развитие на двете неизползвани многофункционални зали и да бъде предложена концепция за неговото бъдещо развитие.
В рамките на проекта ще се проведе дискусия с местната общност, троянски керамици, майстори на дърворезбата, занаятчии и производители на типичните за района продукти (ракия, билки, мебели), представителни на туристическия бранш и други културни институции, с цел да се съберат предложения за възможни нови функции на неизползваните зали и да се определи посока за тяхното развитие в интерес на региона.
Дискусиите ще водят арх. Василева и арх. Кълева – експерти в сферата на новото архитектурно наследство, както и представители на мултидисциплинарния екип на ГРАДОСКОП —експерти в сферата на дебатите за промяна в градската среда и официален партньор за България на стартиращата инициатива Нов европейски Баухаус на Европейската комисия, която работи за устойчиви трансформации в архитектурата чрез колаборация между местни общности, изкуства и бизнес.
На 8 юли, по време на публична дискусия, пред местната общност ще бъде представена и обсъдена изготвената от екипа концепция. На 9 юли ще се състои заключителното публично събитие с представители на медиите.

Екипът на работилницата ще направи кратка презентация на реализираните дейности и ще бъдат набелязани следващите стъпки за преосмисляне на пространствата на комплекса, съобщават от Националното изложение

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button