Двама троянци помагат едно дете да има пълноценен живот

Двама троянци –  Петър Матов и Минко Банчев,  решиха да се включат в най-епичното планинско състезание на годината „REDBULL Bike the Balkan” за планинско колоездене с една благородна кауза да се съберат пари за един мъник – Ивайло от Рибарица, Тетевен, който е на 1 година и 8 месеца и страда от Детска церебрална парализа.Двама троянци помагат в каузата едно дете да има пълноценен живот
Той се ражда един месец преждевременно, на 13.09.2019 г., поради 2/3 отлепена плацента, с единични сърдечни тонове и тежка асфиксия, като още от първите си минути на бял свят се бори за живота си. Поради тежкото раждане, още през първите месеци се забелязва изоставане в развитието на детето. Започва обикаляне от специалист на специалист и поставяне на диагнози и прогнози, коя от коя по-страшна. На 9-месечна възраст му е поставена диагноза ДЦП – спастична квадрипареза. С цел окончателна диагностика, адекватно лечение и рехабилитация, преди месец семейството на Ивайло заминава за Истанбул, Турция. Започнат е курс на рехабилитация към специализирания център „RİBEM Riskli Bebek Danışma Merkezi” и е направена консултация с признат специалист в областта на детската неврология. Неврологът отхвърля диагнозата квадрипареза и поставя диагноза диплегия, изявена в лека форма. Според него, с усилена рехабилитация и много упоритост Ивайло може да се възстанови, ако не на 100 %, то почти напълно.Двама троянци помагат едно дете да има пълноценен живот
За да може Ивайло да ходи, тича и играе с другите деца, за да може да има пълноценен живот, той се нуждае от упорита ежедневна рехабилитация и помощ от специалисти – логопеди, психолози, ортопеди, невролози. Необходимо е и редовно посещение (поне на всеки две седмици) в специализирания център в Истанбул и това ще струва 5000 лв ежемесечно.
Днес потърсихме Петър Матов и Минко Банчев, за да ни разкажат повече за състезанието и малкия Иво.

Здравейте, г-н Матов и  г-н Банчев
Виe се включвате в най-епичното състезание в България по планинско колоездене – „RED BULL BIKE THE BALKAN”?
Каква е предстартовата тръпка, усещането?
Винаги сме се подготвяли за най-лошото, за да сме спокойни, че можем да се справим със всяка ситуация. Обичаме всичко да е проверено и в най-добрия си вид, за да може да дадем максимума без компромис. Предстартова треска винаги има, заради нея ходим на всички състезания до сега! Адреналина от подобни неща ни държи живи и придава цвят в сивото ежедневие.

Г-н Матов, доколкото съм осведомена, Вие миналата година също предприехте подобен вид приключение?

Петър Матов – Миналата година преминах само аз маршрута за 7 дни, с още едно момче от Троян Тази година с Минко успяхме тренировъчно да минем всичките етапи без първия, като целта беше да проверим къде може да атакуваме, къде може да караме по-бавно, за да се пестим и къде ще са ключовите моменти, а те ще са в нашата част на Балкана (между хижа ”Кашана” под връх Вежен, през Беклемето, та чак до връх Ботев)

Разкажете повече „RED BULL BIKE THE BALKAN”, колко км е трасето, какъв е маршрута и каква е целта? Какво е необходимо за такъв преход от 6 етапа – 650 км.

Минко Банчев – За първа година Red Bull (производители на енергийна напитка) са организатори на подобно състезание в България. Маршрута е по билото на Стара Планина или по-известен като Ком – Емине. Разделен на 6 етапа, като първите 3 етапа, а може би и последния са страшно трудни. Продължителността на най-бързите ще е от порядъка на 11-12 часа непрекъснато каране (бутане) носене , което поставя под изпитание освен физическите сили на отборите, така и психическите. В по-голямата си част маршрута е по планински пътеки и пътища, рядко се кара по асфалт и единственият по-голям град през който минава е град Котел. По време на състезанието ще имаме на разположение пунктове между 1-3 в зависимост от дължината. Ключово за цялото състезание е съотборника, той в трудни моменти ще трябва да помогне. Необходимата екипировка е доста като списък, основните неща са изряден планински велосипед , каска , инструменти, храна, вода и раница, също така много голяма подготовка на тялото. Общо взето трябва да сме готови за всичко, от супер жега, до дъжд и вятър.
Трасето е от 6 етапа:

Етап 1: Връх Ком – прохода Арабаконак – 115км; 3377м D+(Тук трябва да обясним, че това е височината, която се изкачва или положителната дивенилация.)
Етап 2: Прохода Арабаконак – прохода Беклемето – 80km; 3500 D+,
Етап 3: Прохода Беклемето – местност Узана Габрово– 77km; 3100 D+
Етап 4: Местност Узана – хижа „Буковец” – 84 km; 2600 D+
Етап 5: Хижа „Буковец” – Върбишки проход – 79 km; 2050D+
Етап 6: Върбишки проход – нос Емине – 140 km 2900 D+

Кога ще бъде даден официалният старт?
П.М. – Стартираме понеделник, 23.09.21 г. в 07:00 часа на връх Ком и се очаква да финишираме на 28.09 (неделя) на нос Емине около 16:00 часа
Може да ни проследите на фейсбук страницата ни, където ще има GPS- trak. Който проследяване на всички отбори на живо : https://www.facebook.com/events/986862695480049

Като интересна информация искаме да споменем, че рекордът за най-бързо преминаване с велосипед  на най-популярния маршрут „Ком – Емине“ или  ЕЗ,  принадлежи на  Илко Илиев  –  2 дни, 22 часа и 4 минути на 09.08.2018 г.

Смятате ли, че сте готови напълно за това тежко преминаване?

Да, ние направихме нашите проучвателни дейности по етапите. Запознахме се какво може да ни изненадат  природата  и климатичните условия.

Благодарим на НОМАДИ ФУУДС ДИСТРИБЮТЪРС ЕООД, за това че избраха да ни спонсорират с екипировка, храна и сумата от 500лв (която директно пратихме на Иво).
Също така, след състезанието ще организираме търг за 10 екипа, сумата естествено ще отиде директно по сметката на Иво.
Остават 3 дни до старта, ние сме готови.

За малкия Иво как разбрахте?
За Иво разбрахме съвсем случайно. Всъщност още от миналата година ни се върти в главите да организираме нещо, в помощ на някое малко дете в нашия град. Тази година след като се записахме за състезанието (след записването минава одобрение за отборите – не може всеки да стартира) се появи и идеята за Иво, някак си от само себе си. Със сигурност това няма да е последната инициатива от нас в помощ на деца с нашия град.Двама троянци помагат едно дете да има пълноценен живот

Колко пари са необходими за  лечението на Иво и  той да има пълноценен живот ?
– Нека ви представим първо Ивайло! Един борбен мъник с диагноза Детска церебрална парализа. Според лекари от Турция, детето има много голям потенциал да се възстанови напълно! За да се постигне това обаче, има нужда от интензивна рехабилитация в Турция. За пълноценен и нормален живот, за да може да тича, скача и играе редом със своите връстници. Необходими са 5000 лв на месец, докато се възстанови.

Досега колко пари са събрани?
П.М – Доколкото съм запознат са събрани някъде около 6 -7 хлд. лв. Като тепърва ще продължава кампанията ни по време на състезанието. Надяваме се да спечелим първото място и сумата от 2000 лв. да я дарим също!

На кого трябва да благодарите?
Благодарим първо на семействата ни, без тях нито ще имаме силите, нито шанса да радваме деца като Иво.
След това искаме да благодаримна всички, който усетиха инициативата, като своя и помогнаха.
Тук е момента да напомним отново на Вашите читатели дарителската сметка на Иво.

Първа Инвестиционна Банка:
IBAN BG41FINV91501317541755
Титуляр: Ивайло Станиславов Цветанов
Всеки може да даде своя дан едно дете да бъде щастливо и играе с връстниците си

Пожелавам Ви успех и дано успеете да заразите повече хора със своя ентусиазъм и доброта.

Интервюто взе: Руслана Попсавова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button