Троянският манастир отбеляза своя храмов празник

Троянският манастир отбеляза и своя храмов празник, по традиция – с Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в Светата обител още от 1600 г.

Богослуженията започнаха с полунощница с лития, с когато се извършва символичния чин на погребение на плащеницата на Божията майка и утриння, отслужена на открита сцена в двора на Светата обител.

Величкий епископ Сионий  прочете отеческото послание на Негово светейшество българския патриарх Неофит.
„И ние прибавяме нашите молитви, поздравления и духовни послания за любов и единение към всички вас, възлюбени в Господа братя и сестри. В днешния ден имаме великата радост и благодат да изнесем с ръцете си чудотворната икона на Света Богородица Троеручица от храма и занесем до мястото, където тя е извършила първото си чудо – изцеляването на едно дете, което не само, че е спасило себе си и е получило здраве и благословение, но и доживявало до дълбока старост, за да проповядва и да говори за чудесата на Богородица“, каза игуменът на Троянската Света обител. Той добави, че това чудо показва, че Света Богородица е винаги с нас. (БТА)

Троянският манастир отбеляза своя храмов празник

След тържествената света литургия, с традиционното литийно шествие, чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше пренесена от съборния храм на манастира до параклиса на мястото, където според преданието е извършила първото си чудо през 1600 г. Йеромонах Стефан разказа преди ритуала:

„Успение е денят, в който Божията майка е починала. Но, тъй като нейната смърт не е обикновена смърт, а е заспиване у Бога, затова казваме „успение“, което означава „заспиване“. Това е денят, в който ние прославяме смъртта, която носи радост и прославяме срещата на пречистата душа на Света Богородица с нейния син, който след 40-ия ден след Възкресението се възнесе на небесата. В деня на Успението той слезе, за да прибере символично пречистата душа на своята майка обратно в небесата, при себе си. Чудесата, които е извършила Света Богородица, са много и ежедневни. Много бездетни семейства успяват да измолят тъй желаната рожба. Също така е имало много болни хора, които, след молитва пред Божията майка, са се възстановявали от много тежки болести“.

По време на празничната литургия присъстваха официални гости от Община Троян, лидери на политически партии и др.

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button