Откриха изложба „В памет на предците“ в Шипково

Откриха изложба „В памет на предците“ във фоайето на Народно читалище „Светлина” в село Шипково, община Троян. В днешния специален ден, за нас, българите, в който е обявена независимостта на България, 22.09.21 г.  читалищният екип представи резултатите от един двугодишен труд пред гости и жители на селото.Откриха изложба "В памет на предците" в Шипково
Експозицията разказва за хората основали, развили и поддържали във времето дейността на читалище „Светлина 1902“ с. Шипково. Изложбата е и израз на тяхната почит и уважение към тях.
Изложбата създадена задружния екип на читалището – не е случаен акт. Тя е дълго обмислян проект, който има за цел да представи дейността на читалището и хората работили за неговия просперитет по един съвременен и всеобхватен начин.
Експозицията се състои от 11 табла, които проследяват историята на читалищната институция от началото на ХХ век до съвременността. От първата вдъхновяваща реч на учителят Калчо Гайдарски през 1902 година, който се опитвал да приобщи по-будните и интелигентни хора към читалището до днешното интернет поколение, навлизащо в читалищната среда.
Като акценти са заложени по-важни моменти от живота на читалище „Светлина” в село Шипково – строителството и откриването на читалищната сграда през 1960 г., първата театрална постановка на пиесата „Хъшове” през 1902 г., формирането на читалищната библиотека и ролята на първия библиотекар Тодор Кундевски за усъвършенстване на библиотечното дело.
Не са подминати факти от най-новата история на тази важна читалищна дейност като включването на читалището през 2009 г. към програмата “Глобални библиотеки”, откриване на библиотечно-информационен център към читалището през 2011 г.
В изложбата подробно е представена и хоровата самодейност чрез различните формации, създадени към читалището: женска певческа група, мъжка вокална група, групата за народни обичаи. Специално място е отделено на индивидуалните изпълнители: Мария Калева, Петко Пелтешки и Веска Ралчевска.

Направена е ретроспекция на годишнините и честванията в читалището, на участията в национални събори и фестивали и наградите получени от читалищните художествени състави.
Не са подминати и духовата музика и танцовите състави съществували под крилото на читалището.
Кино, лекторска дейност, литературен кръжок, музейна сбирка, работа по проекти са също активности, които читалището в нашето село е развивало през годините и са представени в експозицията.
Уважение и признателност е отдадена и на спомоществователите, които години наред подкрепят многоаспектната дейност на читалището ни.
Заключителният банер от изложбата е посветен на председателите на читалищното настоятелство, които са определяли и посоката на неговото развитие.
Откроени са дългогодишните председатели Иван Попов и Христо Белевски, както и последният Васко Пелтешки, дългогодишния секретар-библиотекар Митка Инковска, изразена е признателност към самодейците.
Във витрина са показани част от наградите, спечелени от художествените състави към читалището.
Надяваме се всички, които разгледат нашата експозиция да получат една пълноценна представа за дейността на читалището в село Шипково, в навечерието на неговата 120 годишнина, която ще се навърши през 2022 г.
Изложбата е реализирана по Културен календар 2021г.
„Благодарим на Община Троян за финансовата подкрепа и за професионалната помощ на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян и на всички, уважили в днешният празничен ден нашата изложба” – с тези думи завърши Ивановска.

Повече за дейността в читалището чуйте в интервюто с Диана Ивановска Откриха изложба "В памет на предците" в Шипково

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button