Троянската църква с празнични богослужения

Митрополит Гавриил ще отслужи Света Божествена Литургия

Троянската църква носеща името на св. преп. Петка (Параскева) приканва всички миряни да отбележат  деня на нейната памет, чрез празнични  богослужения.

На 13.10.19 – сряда  от  17:00 часа  ще бъде отслужена Вечерня + Канон на св. преп. Петка /Параскева/ в параклиса в двора храма в Троян.
Празничният  ден  – 14.10.21г.  – ще започне в 08:00 часа с  Утреня. В
09:00 часа ще бъде отслужена  от Негово високо преосвещенство ловчански митрополит г-н г-н Гавриил –  Света Божествена Литургия. Богослужбата ще бъде огласена от църковния хор при храма.

„Както знаем, като православещи Бога християни, света Петка /по гръцки η αγία Παρασκευή/ е личност, живяла в 10-11 – ти век, отрекла се от всичко земно и отдала себе си напълно на Бога, поради което Всемилостивият наш Създател я е удостоил със Своята благодат, сияеща от нейното нетленно тяло и до ден днешен, намиращо се в град Яш, Румъния.
Също така, както се възпява в древната църковна богослужба посветена на нейната света памет, тя „станала духовна невеста на Своя Жених Христа“, поради което и получила от Него дръзновение да се моли за нас, подвизаващи се в този свят!
Затова и ние Ви приканваме да отбележим деня на нейната памет, чрез Богослужба, заедно като предстоим пред Самият Христос, съединявайки се с Него в Светата Чаша!“, пишат още в поканата от църковното настоятелство на църквата в Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button