Девет години от кончината на патриарх Максим

Девет години от кончината на патриарх Максим  бе почетена  със заупокойно литургия и панихида в Троянския манастир

В Троянския манастир „Успение Богородично“ бе почетена паметта на Негово светейшество патриарх Максим, по повод девет години от кончината му, които се навършват днес. В храма на Светата обител бяха отслужени архиерейска заупокойна литургия и панихида, водени от Русенския митрополит Наум, съобщава БТА
По думите на игумена на Троянския манастир – Велички епископ Сионий, днешният ден е особено важен не само за  Светата обител  в близост до Троян, а и за цялата ни църква и целия български народ.

„Днес отдаваме почит на един от най-великите българи, живели в ново време, отдаваме почит на един велик духовник, църковник, общественик и непоклатим стълб на вярата и отстояване на истините на православието. Днес почитаме един достоен блажено починал, отишъл си от нас, но останал с нас със своя духовен пример, велик български патриарх. Молим се за упокоение на душата му и спомняме добрия пример, запазването на вярата и устояването на всички превратности на времето, които блъскаха като страшни вълни кораба на българската църква, мъдро ръководена от блажено починалия светейши български патриарх Максим“, заяви за БТА дядо Сионий.
Той призова хората, които не могат за дойдат днес в манастира, от своите домове и храмове, място на вътрешна съкровена молитва да се помолят за душата за Негово светейшество, да си спомнят за благия му пример, който остави в съвременното българско общество.
Русенският митрополит също прикани да се помолим за патриарх Максим, който определи като истински воин на Иисуса Христа.
Величкият епископ добави, че през цялата година посетителите на манастира отдават почит на гроба на патриарх Максим, който се намира в храма зад чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица.
Дошлите днес заявиха, че ще помнят Негово светейшество като добър, свят, справедлив и честен човек.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button