Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока и парното

Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока и парното за домакинствата.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предложи този текст.

Решението e гласувано единодушно, съобщават от БНР, цитирани от Троян експрес .

Предстоящото поскъпване на тока за бита и парното от 1 януари идната година ще се обсъжда днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според изчисленията на регулатора средно за страната електроенергията трябва да скочи с 11.5 процента, а топлоенергията – с 13 на сто.

Предвижда се за клиентите на ЧЕЗ и EVN токът да поскъпне с около 11 процента, а за тези на „Енерго Про“ – с малко над 12 на сто. По-голям ръст се предвижда при нощната тарифа, където увеличението трябва да е с около една пета

При парното и топлата вода за различните градове разликата в процентите на увеличение на цените е по-голяма, посочва БНР.

За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е с около 30 на сто. Само с близо процент по-малък ще е скокът в Разград.

С една четвърт повече ще трябва плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново, а поскъпването в Бургас е с 15 на сто. Между 1 и 5 процента повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Ако бъдат приети, новите цени на тока за бита, парното и топлата вода ще влязат в сила от 1 януари следващата година

Бележка на редактора:

Мораториум (на латински: moratorius – забавящ, задържащ, отсрочващ) е правен термин, означаващ отсрочване, въздържане от действие, което следва (по закон или по договор) или се очаква да бъде извършено.

Решението за обявяване на мораториум може да бъде едностранно, двустранно или многостранно. Терминът се използва главно в политическата и финансово-икономическата област. Следват примери за употребата му.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button