Празникът на занаятчиите – Свети Спиридон в Троян

Празникът на занаятчиите – Свети Спиридон в Троян ще бъде отбелязан с празничен водосвет за здраве и берекет на майсторите в Троянската църква“ Света Петка Параскева“  и  изложба в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства в града.

Тази година ще бъде открита изложба посветена на големия бусински грънчар Петър Гигов, който в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарство в Бусинци. Участва в национални и международни изложби на художествени занаяти и приложни изкуства – с. Орешак, Пловдив, „ Етъра”, Москва, Токио, Делхи, Прага, Осло, на световното изложение в Осака. Негови съдове има в българската секция в „Музея на човека” в Париж. През 1963 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство” и е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен.

Ще бъдат показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. Включени са съдове и архивни материали, предоставени от личната колекция на племенника на Петър Гигов – Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“.
Събитието ще се случи на 10 декември в 15.00 часа в Музея на занаятите при спазване на противоепидемичните мерки. Изложбата ще остане до края на месец февруари 2022 г.

Източник
МНХЗПИ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button