ЧЕЗ, съсипахте туристическия бизнес в Община Троян

ЧЕЗ, съсипахте туристическия бизнес в Община Троян – така започва гневният пост  на общинския съветник  и председател на комисията по туризъм и околна среда в Общински съвет Троян, Даниел Сираков.

Поводът е нескончаемите прекъсвания на електрозахранването на територията на община Троян от 24.12.2021 г.

Дискотечна светлина, постоянно прекъсване за секунди на тока в населени места на общината. В района на селата Бели Осъм, Балканец, Чифлик,  Орешак, кв. „Ливадето“ на Троян, на Беклемето,  светлото бе рядкост. По празниците къщите за гости бяха пълни, както написа кметът на Община Троян, Донка Михайлова, на 27.12.2021 г.

Дали радостта от този факт ще продължи дълго? Дали гостите на общината ще се върнат пак, след като са били на свещи?

Собственикът на хотел „Виа Траяна“ от няколко дни пуска гневни постове срещу ЧЕЗ, защото отново  няма ток, а хотелът е пълен. И не само там…

„Липсата на ток е от един месец насам…. Все едно живеем в каменната ера. Срамна работа. Така не е било и преди двадесет години“, написа собственикът на хотел „Балкан“ в Курортния комплекс „Чифлик“ Светослав Дочков.

Кметът на село Черни Осъм, Марин Сираков  написа:  „В качеството си на кмет на второто по големина населено място в Общината, съм писал редица писма. Кой знае каква положителна промяна не сме усетили. Западна България е държава в държавата на ЧЕЗ!“

И не само той. Донка Михайлова също сподели тревогата, че постоянно  я уведомяват за аварии.

Магдалена Цвяткова – кметски наместник на Горно Трапе, също се моли да се оправят проблемите с тока, защото в махала Длъжковска   (това е една красива махала и повечето къщи са закупени от нетроянци) е ад. Или няма ток, или няма интернет. „А дано, ама надали“ – споделя Цвяткова по повод писането на жалби.

Служителите от ЧЕЗ постоянно обещават, че ще  оправят авариите и се започва едно спиране и пускане на тока.  Проба- проверка, проба – проверка. Дискотека или светлинно шоу по населените места.

Резултатът е налице. Гневни туристи и  писане по форумите, че в троянска община има проблем с електрозахранването. Горят уреди, горят крушки, няма интернет…

Защо ли обаче този казус е толкова познат и се повтаря след 2 години? Защо отново ЧЕЗ „отмъщава“ на гражданите, които ползват техния прескъп продукт?

Преди 3 години този проблем имаха селата Белиш, Калейца, Добродан, Дълбок дол, Борима, Голяма Желязна и улица „Дунав“ в Троян.

Много жалби се изписаха от страна  на жителите на тези населени места. Появи се и „кървавото писмо“ на Донка Михайлова  към управниците на електрокомпанията –  до Карел Клусак, председател на надзорни съвет на „ЧЕЗ Разпределение България” АД, с копия до Теменужка Петкова, министър на енергетиката, и доц. Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В писмото се казва: „Настояваме инвестиционната програма на „ЧЕЗ – България” АД за 2020 г., касаеща територията на общината ни, да бъде обсъдена с община Троян и ангажиментите да бъдат разписани в споразумение с ясно договорени санкции при неизпълнение”. Това писмо от  е 11.02. 2020 г.

Нейсе, по тази линия се поставиха автоматични релета (може би не е точното  техническо понятие) в трансформаторите на тези села. Когато няма ток в едно село, в другите има, а не, както преди. В Калейца няма светло и в останалите – няма. Сега вече е по-спокойно, изключвайки моментите, когато токът прекъсва за секунди. Достатъчно време да изгори крушка или уред. Подавани са многобройни сигнали, но явно не ги четат.

В късните часове на 15.01. 22 г. Даниел Сираков написа: „В качеството си на общински съветник и председател на комисията по туризъм и околна среда, разговарях тази вечер с г-жа Донка Михайлова, кмет на Община Троян, по проблема ЧЕЗ и недоволството на граждани, бизнеса и гостите в средствата за настаняване за предоставяната услуга и последствията от нея. Получих уверения, че спешно идната седмица ще организираме среща с представители на ЧЕЗ за изясняване на проблема, за което публично ще ви информираме.“

Дали ще има резултат? Дали от борда на ЧЕЗ няма да обещаят и дотам. Позната  до болка история, но дали ще има резултат?

Кучетата си лаят – керванът си върви….

 

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button