Над един милиард лева отпускат от Държавния бюджет за инфраструктурни проекти на общините

Над един милиард лева за инфраструктурни проекти на общинитеще бъдат  отпуснати от Държавния бюджет. Всички общини могат да изпращат инфраструктурни проекти, които имат готово строително разрешение, в Министерството на финансите и да кандидатстват за финансиране от фонд за целенасочени инвестиции в инфраструктурата.

Това съобщи на брифинг в Ловеч народният представител и член на Парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление Димитър Ташев, цитиран от БТА, чрез Троян експрес  и Oblastta.com.
Той участва в изнесена приемна за граждани заедно с председателя на Комисията Настимир Ананиев, зам.-председателя арх. Йордан Терзийски и народния представител от Ловешка област Искрен Арабаджиев.
Арабаджиев уточни, че заделеният ресурс във фонда за проектите на общините ще е над един милиард лева и ще се заложи в актуализацията през юни на държавния бюджет. Съвместни екипи от Народното събрание, Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще точкуват проектите по определени критерии. „Целта е с по-добра събираемост, повече приходи в държавата и запушване на различни дупки в бюджета, където е имало неефективност, да можем тези пари да ги насочим към инфраструктура“, каза народният представител.
Той добави, че Община Ловеч може да кандидатства с проекта за градски парк в бившата казарма или за Спорната зала в града.
Димитър Ташев посочи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ за т.г. е предвидила 167 км текущи основни ремонти. Всички граждани и общини могат да сигнализират до Агенцията и МРРБ за спешни ремонти на пътища.
Настимир Ананиев постави въпроса за окрупняване на общините, но се изчакват резултати от преброяването на населението. „Трябва да се направи анализ на база население, икономическа активност, какво се случва в една община като инвеститорски интерес, заводи, бизнес. В един момент се оказва, че има общини, които се издържат изцяло от държавата и са най-големият работодател. За мен не е логично да имаме толкова много на брой общини“, посочи депутатът.
Той добави, че окрупняването ще даде възможност на много териториални единици да кандидатстват директно по европрограмите.
Сред проблемите, които са поставили гражданите по време на приемната, са липсата на осветеност и канализация на улица в града, некачествения ремонт на пътя Йоглав-Тепава, ниското заплащане на труда в областта, пасивността от страна на Община Ловеч по отношение на инфраструктурните проекти и др.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button