В памет на Левски – СУ“Васил Левски“ Троян

149 години от гибелта на Васил Левски бе почетена и в другите училища, носещи името на Апостол

В памет на Левски  на 18 февруари 2021 г., ученици и преподаватели от СУ „Васил Левски“ – Троян се събраха  в училищния двор да отбележат 149-та годишнина от трагичната и героична  му гибел.

След посрещането на училищното знаме водещите – Мария Йонкова и Кристиян Коев – дадоха думата на директора на училището Ангел Балев Г-н Балев отбеляза, че Апостола е най-светлата личност в историята ни, а единственият му стремеж е бил да се построи „чиста и свята република“. „Това е безспорно причината да заслужи нашето безрезервно доверие. Днес си припомняме заветите му. Днес е свят ден, защото се прекланяме пред саможертвата на един от най-великите българи“ – каза Балев.

Поздравления към учениците и педагогическото ръководство послучай патронния празник отправи Донка Михайлова, кмет на община Троян.

„Четири училища в общината имат честта да носят името на Левски – средните училища в Троян и Черни Осъм и двете основни училища в Орешак и Борима. Може би това е израз на уважението и поклон към делото към Апостола. Да учиш в училище, носещо името на Левски, означава чест и отговорност. Това означава да носиш в сърцето си Апостола – каза в словото си кметът Михайлова. Да е честит патронният Ви празник!“

Никол Петкова и Мартин Йовчевски рецитираха стихове, посветени на Левски. Мария Петкова и Даная Петкова завършиха възпоменателното тържество с песен, посветена на Апостола.

Паметта на Левски беше почетена и с едноминутно мълчание и поднасяне на венец пред неговия орелеф, поставен на входа на училището.

149 години от гибелта на Васил Левски бе почетена и в другите училища, носещи името на Апостола –  Орешак, Черни Осъм и Борима с кратки възпоменателни тържества.Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button