Троянски младежи дариха средства за паметника на Васил Левски в Троян

Троянски младежи от Дневния център за деца с увреждания  в красивия балкански град  дариха 50 лв  за построяването на паметника на Апостола на свободата – Васил Левски.

Тези парички те бяха отделили от продажбата на ръчно изработени от тях произведения, по време на Коледния базар в Троян, обясни Преслава Христова. Ивайло пък допълни, че го правят за да стимулират и други граждани.
Дарението  получи адвокат Венелин Ангелов, председател на Общинския комитет „Васил Левски“ Троян.

Председателят на комитета връчи и грамота за направеното дарение. В знак на благодарност,  младежите получиха книги за дякон Левски, които ще бъдат първите в библиотеката в Дневния център, по предложение на Николай Тодоров. Членовете на комитета  обещаха  съдействие при осъществяване на кампания по набирането на книги за детска библиотека в Центъра.

Младежите подариха на домакините  ръчно изработени от тях мартеници.

Венелин Ангелов в непринуден разговор с децата разказа, че инициативата за построяване на паметник на Васил Левски се е зародила ще преди 100 години и по-точно в далечната 1928 година, от дейци на троянското читалище. Поради лошите икономически условия по това време, идеята отпаднала.

Преди 15-на години Общинският комитет „Васил Левски“ в града отново възобновява инициативата. По-късно се включват  и Ротари клуб Троян, и  други троянци.  Създава се инициативен комитет, избира се скулптор –  Георги Чапкънов –  ЧАПА. Общинският съвет Троян одобрява  къде ще бъде поставен паметника и  се открива дарителска сметка с цел –  събиране финансови средства за построяването на паметника, До момента са събрани 40 000 лв,, обясни пред репортер  Троян експрес, председателят на общинския комитет

За съжаление обаче скулпторът  заболява  и сега ще се търси нов  чрез конкурс, поясниха още от комитета.

ИНВЕСТБАНК АД
До: ИК ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
ЕИК: 200124861230
Адрес: Р. България Троян 5600 ул. „Ангел Кънчев“ 4
BIC: IORTBGSF IBAN: BG74IORT80481092106900
Име на клиента: ИК ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button