Мечокът Живко вече е в Природонаучния музей – Черни Осъм

Мечокът Живко на 17.03 .2022 г. пристигна  в Природонаучен музей – Черни Осъм, община Троян.

Тъжното е, но музеят ще бъде последната институция, която ще се погрижи за Живко. Там ще разкажат цялата му история и малко повече за мечките и хората.
Мечката бунтар и мечката пътешественик. Същият Живко, който през ноември слизаше в дворовете в покрайнините на Габрово. После със съдействието на WWF и д-р Владимир Тодоров от ИБЕИ – БАН, беше преместен в горите над Черни Осъм, откъдето по данни от JPS нашийника стига почти до София и до Пазарджик. През декември се установи в Рибарица, община Тетевен, където създаде много грижи на хората и институциите…
„Живко вече е в музея. Тъжно ни е, но сега грижата за него остава при нас. А ние ще се постараем да запознаем колкото се може повече хора с неговата Мечешка история“, написаха от Природонаучния музей в село Черни Осъм.

„Живко е голям пакостник. Мнозина вече са чули и преживяли неговите действия. Запознахме се с историята му в края на месец октомври в територията на Габровско и по-точно махала Горни Бакойци. Именно там са и първите щети, които мечката нанесе над местното население. Получавайки сигнал за тях, екипът за проблемни мечки от WWF, част от който е и Владимир Тодоров – експерт по мечки за България, навременно реагира. 

В началото на месец ноември Живко отново напада две от стопанствата на местното население. Екипът за бързо реагиране поставя капани на дивото животно. На 11 ноември Живко успешно е уловен. В акцията се включват Владимир и Йордан – нашите съоснователи, Стефан Войводов – приятел на Мечешки истории и преподавател в Нов Български университет, както и Живко Жеков – човекът, чието име носи пакостливият мечок.“

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button