Ден на отворените врати в СУ“Васил Левски“ Черни Осъм

Ден на отворените врати се състоя в училището за планински водачи в село Черни Осъм , община Троян.

Директорката Румяна Велешка разказа историята за създаването на училището, също така  обясни за кабинетите, за екипировката и за всички плюсове, които отличават СУ „Васил Левски“ в Черни Осъм от другите. Тя сподели, че  паралелката „Планински водач “ е защитена от няколко години.

Събитието се съчета с обявените от Природонаучния музей в с. Черни Осъм „Приключения на жабока Витан“ – едно необичайно представяне на жизнения цикъл на жабите, което провокира интереса и усмивките на децата.

В училището за планински водачи бяха предвидени демонстрации на уменията, необходими за професията „Планински водач“, по която вече 20 години успешно се обучават ученици. Гости на събитието бяха както бъдещи гимназисти и техните родители, гости от Велико Търново и Севлиево, така и много граждани, любопитни да изпробват сили и ловкост, въпреки възрастта си. Учениците на СУ „Васил Левски“ – Черни Осъм с готовност се включиха с разкази за историята на училището и селото, на Троянския манастир и за резервата „Северен Джендем“. Те представиха и основните умения , необходими за придвижване и оцеляване в планината, които всеки планински водач трябва да притежава – връзване на възли за осигуряване, запазване на равновесие по въже, катерене по тренировъчните стени и тавани, спускане по планински тролей. Събитието завърши със състезание по ориентиране с търсене на точки за най- малките.

Благодарим за проявения интерес!
Вярваме, че през юли ще се видим отново с голяма част от вас, защото изборът „Планински водач“ е точния за деца, които обичат природата, туризма, приключенията, адреналина, движението!
И ако не сте имали възможност да ни посетите, винаги сме насреща да ви информираме и да отговорим на всички ваши въпроси.“ , споделиха от единственото училище за планински водачи.

Гост на събитието бе Вяра Дочева от отдел“Образование“при Община Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button