Черноосъмци честваха храмовия празник на параклиса

Черноосъмци честваха храмовия празник на параклиса в деня, когато православната църква почита паметта  на Св. вмчк Георги Победоносец. Храмът в с .Черни Осъм, община Троян,  носещ неговото име, чества своя празник. Отец Георги от Троянския манастир отслужи Празнична литургия с курбан за здраве в центъра на селото при параклисаЧерноосъмци честваха храмовия празник на параклиса

Кирил Захариев , „виновникът“ да бъде възстановен параклиса поздрави уважили празника. Той благодари за съпричастността на миряните дошли да почетат празника на св. Георги и пожела на всички здраве, благоденствие, мир и любов!

Кметът Марин Сираков също изрази своята благодарност към дарителите.

Ученици от СУ „Васил Левски“ Черни Осъм, облечени в опълченски униформи поднесоха венец на паметната плоча на загиналите във войните. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на воините дали живота си за доброто на България.

Гости бяха Кметът на Общината – Донка Михайлова, зам.-кмет Ангел Ангелов общинският съветник от БСП Троян–  Владимир  Кардашимов и др. Михайлова каза: „Честит празник на Черни Осъм! Да са живи и здрави черноосъмци, да съхраняват и развиват силния си дух, волята за успех и характерната си обич към родното село. Свети Георги да ги закриля!“ Тя  подчерта ,че тази година се навършват  и  100 години от създаването на кооперация „Обнова“.

Черноосъмци честваха храмовия празник на параклиса

Всички миряни опитаха вкусно приготвения празничен курбан. Този ден винаги се превръща в своеобразен празник не само за вярващите християни, но и за всички жители и гости на селото.

Месото за курбана бе подсигурено от Владимир Владов. Спонсор на събитието бе кооперация „Обнова“ и църковното настоятелство  и със съдействието на Читалище „Знание“ в селото. Програмата продължи с празнично хоро на центъра.Черноосъмци честваха храмовия празник на параклиса

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button