Изложба „Моят град, град на герой и опълченци“в Троян

Тя се организира по случай 145 години от създаване на Българското опълчение 

Изложба „Моят град, град на герой и опълченци“ ще бъде открита на 04.05.2022 г. от 17:00 часа в Троян на пешеходната алея до паметника на ген. Карцов ( откъм библиотеката на НЧ „Наука – 1870″ Троян“), съобщават от Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево.

Изложбата  е по инициатива и с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ – МО и с партньорството на Военен клуб – Троян, Регионалният клон на Национално дружество „Традиция“ Априлци-Троян-Севлиево, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Община Троян.

Поводът да се  изработят  8-те  табла на тема „Моят град, град на герой и опълченци“ с  униформите, въоръжението, символите и наградите на българските опълченци, както и представя някои от тях родени в гр. Троян и селата от троянска околия, е  145 години от създаване на Българското опълчение.

Таблата със ценните кадри показват въоръжение, униформи и наградни знаци на българското опълчение.

Използваните снимки са от архива на Музея на занаятите – Троян както и личните архиви на членове на Дружество „Традиция“ и наследниците на опълченците и интернет ресурси, както и рисунки от книгата на Венцислав Чаков – „Униформи, въоръжение и снаряжение на българските доброволци в Руско-турската война 1877-1878 г.“ Съставянето на таблата по идея и безвъзмездно от майор д-р Дочо Николов – член на Дружество „Традиция“.

Изложбата ще бъде и пътуваща. Първо ще е  специално създадената за тази цел изложбена част пред НЧ „Наука“ – Троян, като така тя ще може да се види от всички жители и гости на Троян. След това тя ще бъде поставяна в училищата и читалищата на двете общини – Троян и Априлци и Военни клубове, градове и читалища. Като постоянно изложени таблата със снимковия материал ще бъдат  във Военния клуб.
2. Като временна изложба на специално създадената за тази цел изложбена част пред НЧ „Наука“ – Троян, като така тя ще може да се види от всички жители и гости на Троян.

Такива изложби ще се правят периодично или на паметни дати, както в училища, така и на открити публични пространства пред множество жители и гости. Таблата са лесен и достъпен начин за военно-патриотично възпитание на подрастващите деца и младежи, както и средство за запознаване с българската военна история и местната такава. Подобни мероприятия са предпоставка и основа за още по-добро и пълноценно взаимодействие на ВК-Троян с всички културни, общински и военно-патриотични организации, както в Община Троян, така и в други градове.

Национално дружество „Традиция“ е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи.

Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево.
Създаден през 2010 г. в гр. Априлци. Един от най-активните клонове на дружеството. В неговата история има следните дейности:
– Живи картини, възстановки и военноисторически реконструкции – Дойран, Новоселскто въстание, Залавянето на Велчо войвода, освобождението на Троян и др.
– Издаване на книжната поредица „Род и отечество“ ( 11 книги до сега) с не издавани материали свързани с историята на Троянския полк, Априлското въстание в Новоселския край, доклади от научни конференции и други.
– Организиране на научни конференции.
– Изложби с историческо оръжие, военни знаци, документи и др.
– Заснети няколко филма за Троянския полк и Априлското въстание.
– Открити уроци с ученици от общините Троян и Априлци.
– В момента се изпълнява проект за създаване на демонстративен обект в стара възрожденска къща, който ще проследява историята на 34 пехотен Троянски полк. Разработват се няколко проекта свързани с българското възраждане в троянския край, които ще дават възможност за максимално автентично представяне бита на балканджията през този период.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button