Много радост в очите на обитателите от Дома за ветерани в Орешак

Много радост видяхме в очите на обитателите на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военно инвалиди в Орешак. Прекрасно място в Троянския Балкан. Бяхме  посрещнати с такава благодарност и щастие, че не спряха да разказват за себе си. На нас не ни се тръгваше. Те бяха щастливи, че председателят на Троянската организация  на ВМРО инж. Тихомир Лилов, заедно с Милен Костовски от Клуба на запасните офицери и сержанти гр.Троян им занесоха армаган – торта и сладки.

Много радост в очите на обитателите от Дома за ветерани в Орешак
Пред вратата на Дома

На обитателите на Дома им бе достатъчно, че имаше хора, които ги поздравиха. 85-годишната Иванка Минчева бе най-разговорлива и сладкодумна.  Думите й се лееха, а очите й  светеха от радост, когато ни разказваше за изминалите 15 години в това прекрасно място. Чичо Гено, Станко, леля Кера се надпреварваха да говорят. Бяха щастливи. Двама от обитателите бяха извън дома, а един лежеше в стаята си поради неразположение.

Много радост в очите на обитателите от Дома за ветерани в Орешак
По време на репортажа

От ръководството на Дома за ветерани в Орешак, община Троян ни позволиха да разгледаме  стаите, столовата. Останахме възхитени.

Много радост в очите на обитателите от Дома за ветерани в Орешак
Костовски, Лилов и Иванка Минчева

Чуйте техните истории и разгледайте този прекрасен Дом, в който има много малко хора. Заслужава си да се напълнят всички блокове, а те са 5. Всеки блок има 10 апартамента с по две стаи, отделно сервизни помещения. Персонала се състои от управител, две камериерки, медицински специалист, огняр и човек, който се грижи за озеленяването.

Радваме се, че станахме част от техния празник – 6 май, защото всички са бивши военни и те са горди с този факт И както каза леля Иванка – Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button