Кметство Терзийско с покана за празника на селото

Кметство и читалище „Зора – 1922“ с. Терзийско Ви канят на 18.06.2022 год. /събота/ в 17ч. пред читалището на  „Празник на селото и грънчарското производство“ и 100 години читалище „Зора – 1922“ в селото.

За доброто настроение ще се погрижат: Фолклорен ансамбъл „ТРАЯНА“ – НЧ „Наука – 1870 г.“ гр. Троян;  състави от НЧ „НАУКА – 1870 г.“ гр. Троян
Гостите на тържеството ще имат възможност да чуят изпълненията изпълненията на народната певица Валерия Момчилова, която е  и троянска снаха. Тя е солистка в Ансамбъла на ГУСВ  –  София и  част от квартет „Ладена“
По време на тържеството ще има демонстрация за декориране на керамични изделия, майсторско точене на грънчарско колело с конкурсен характер и награди.

Ще бъде подсигурена скара и бира.

Празникът ще завърши с  красива заря, която ще започне в 22:00 часа.

Заповядайте на празника!

Село Терзийско се намира в Стара планина на 40 километра южно от град Ловеч и 12 километра западно от град Троян. То е единственото населено място в района, което не е разположено в долините, а по билата на възвишенията върху които се намира, което позволява изключителна панорамна гледка към най-високите върхове на Стара планина и Предбалкана. Невероятната природа и зеленина допълват приказната картина.

Селото е известно с двата си цеха за керамични съдове.  В Терзийско се усеща силно демографския срив, като местното население се е стопило до около 1/5 за последните 20 години. Обнадеждаващ е факта, че много хора от цяла България са привлечени през уикендите от чистата и истинска природа на Балкана, като за последните няколко години са построени множество спретнати почивни вили.

Махалите са : Терзийска, Рупска, Дулевска, Саизка, Николска, Решовска, фатешка, Пъпревска, Вълчовска, Гърмодолска, Шабанска, Шолевска, Канджишка, Баръмска, Тотевска и Пехливанска.

.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button