Еньовден събра много жители на с.Черни Осъм

Еньовден събра много жители на с.Черни Осъм, както и ученици и преподаватели от Национално училище за планински водачи, деца от детската градина в селото и много гости на музея, които се събраха под ореха, за да отпразнуват Еньовден.  Денят, в който вълшебните растения, брани преди изгрев слънце, са най-лековити, съобщават от Природонаучния музей в селото.Еньовден събра много жители на с.Черни Осъм
За всеки дошъл имаше предварително набрани билки. През венец създаден специално за деня се промушваха посетителите – за здраве. Огънят под ореха, вкусната баница и разбира се билковият чай, радваха гостите.
Прекрасна рецепта за целебен чай за цялото семейство и празнична информационна диплянка, бяха раздавани на всички присъстващи.
Събитието беше организирано от Клуба на пенсионера в с.Черни Осъм , община Троян и Природонаучният музей.Еньовден събра много жители на с.Черни Осъм

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител, за да може да се адаптира към предхристиянските традиции. Вследствие на това се честват и имените дни на Еньо.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види  ще има пари и от здраве няма да се отърве.

Източник
Природонаучен музей

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button