Хайде на басейн в Шипково

Хайде на басейн в Курорта Шипковски минерални бани, който  е един от най-старите и добре известни в страната.  От днес, вече е отворен за посетители

Намира се 2 км. от едноименното село и на около 18 км. западно от Троян. Благодарение на топлите си минерални извори селото става известно като място за балнеолечение още през Възраждането, а през далечната 1946 г. официално придобива статут на курорт.

Село Шипково се простира върху източните склонове на Васильовската планина – най- високата част от предпланината на Средна Стара планина. Разположено е по долините на Малката и Голямата река, които се събират и образуват река Ръждавец, вливаща се в течащата през Троян р. Бели Осъм. Благоприятното географско положение (около 130 км. от Пловдив и 145 км. от София) го прави лесно достъпна и привлекателна дестинация за планински и спа туризъм. Мястото залага на печеливша комбинация от уникални природни дадености, богато културно-историческо наследство и лековити минерални извори.

Днес Шипково предлага богат избор от места за настаняване (малки хотели, вили, почивни станции и къщи за гости) и заведения за хранене и развлечение. Има обособени и няколко вилни зони – ,,Геркиня“, ,,Крушево“ и ,,Конски дол“.

Ако имате нужда от лечение или пък искате просто да релаксирате можете да се възползвате от многообразието от процедури, които се предлагат в курорта. На територията на Шипково има няколко различни по състав и предназначение сондажа и минерални извори, с температури вариращи от 180 С до 350 С. Водите са с доказани лечебни качества, подходящи за лечение на няколко основни групи заболявания.

Курортът предлага няколко открити басейни, част от които са с топла минерална вода. В центъра, за по-голямо удобство, е изградена чешма с четири чучура, която е захранена от изворите L – 28 (за лечение на неврологични и очни заболявания), L – 2 (за лечение на стомашни, бъбречни и чернодробни заболявания), планинска изворна вода и трапезна минерална вода.
Лечебни свойства на минералната вода:

 

Минерален извор от сондаж L-28
Предназначение: водата се използва за вътрешно приложение (пие се по лекарско предписание) – при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни заболявания, хронични язви, гастрити, колити, жлъчно-каменна болест, уратни камъни в бъбреците, след хепатитни състояния.
Местоположение: срещу хотел „Илинден”, в близост до търговската уличка.

Минерален извор от сондаж L-36
Предназначение: водата се използва за външно приложениеза лечебни процедури – балнеолечение (вани, тангенторен масаж), ползване на басейн. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, артрози, артрити, неврити, дископатии, плексити, състояния след фрактура на костите. Извора захранва обществения басейн и Минералната баня.

Минерален извор от сондаж L-2
Предназначение: водата се използва за вътрешно приложениепри обменно-еднокринни(подагра, диабет), стомашно-чревни (хронични гастрити, гастродуоденити, язвена болест, ентероколити, следоперативни състояния и др.), жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, дискинезии на жлъчнити пътища, следоперативни състояния и др.).
При използване за инхалационно приложение оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: – горни дихателни пътища (ринити, фарингити, ларингити и др.); – белия дроб (бронхити, състояния след пневмонии и др.)
От него се захранва чешмата и 4 –те вида вода в центъра на курорта и се бутилира Минерална вода „Шипково“.

Лъвчето
Тип на водата: изворна; Подходяща е за всекидневна употреба. Предназначение: водата се използва за вътрешно приложение при неврологични и очни заболявания. Местоположение: Намира се в непостредствена близос

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button