Църквата е като дом за семейство Божкови от Троян

Църквата е като дом за семейство Божкови от Троян и за свещенството като призвание и вярата като наследство ни разказват в репортажа си Камелия Стоянова и Иван Ставрев. Камелия е троянска снаха, съпруга на Христо Ганков.

В месеца на семейството ви срещаме със семейство Божкови от Троян и техния син отец Войден – един от най-младите свещеници в Троянската духовна околия.

Свещеник Войден е син на свещеник Марин Божков и съпругата му Ваня. В Троянската духовна околия на техните грижи от повече от 30 години е поверен Храм „Св. Преподобна Параскева-Петка“.

„Църквата е за мен като втория, а може би и в доста отношения и първи дом, защото една огромна част от живота си съм изкарал и изкарвам в нея“, разказа отец Войден.

Възпитаник на Богословския факултет на Софийския университет, Войден Божков е ръкоположен като дякон в края на 2019 година, а малко по-късно става и свещеник.

„Лично при мене от дете това желание го е имало. И просто с годините то съзряваше, и най-накрая се и реализира. В днешно време малко са свещениците, за съжаление, и се налага по-голям периметър да покриваме. Специално аз служа освен в този храм на „Света Параскева-Петка“, служа и в още шест църкви около Троян и в новоселския манастир“, обясни той.

„В случая отец Войден беше като всички деца тука в Троян и съвсем така оформи своите знания и желания да стане свещеник, след като отиде в Семинарията. Това, което семейството дава, е примерът и така надгражда вече всичко останало“, смята майката Ваня.

Като символ на премеждията по време на Руско-турската освободителна война в 187-годишната Троянска църква се извисяват две икони – на Господ Исус Христос и на Пресвета Богородица. И двете с опожарени гърбове, но с образи, недокоснати от огъня. А името Войден не е избарно случайно.

„В именника, който е от началото на 20-и век издаден, църковен именик. Името на неговия дядо е Войно и като разгледахме в тази книжка (църковен именник от XX век) видяхме, че Войно е производно име на Войден“, посочи майката на Войден.

„Всъщност това е старобългарско име, което означава буквално отдаден за войник. Това, разбира се, е не просто едно високо назначение – това е високо призвание, което всеки ден човек трябва да се бори, за да може да отговаря на това, което му е дадено като завет от неговите родители. За мен това е наистина едно пожелание, но и призвание, към което трябва всеки ден да се стремя и аз, пък и всеки християнин“, категоричен бе отец Войден.

ВИДЕО: Рамо до рамо днес свекърва и снаха огласят троянската църква с православни песнопения. А храмът в Троян е и едно от любимите места за малкият син на отец Войден. В духа на християнските ценности младите родители кръщават рожбата си:

„Петър, на Свети Цар Петър. Това е един невероятен светец, който укрепил народа, който имал нужда от мир. И така по този начин паметта искахме на Свети Цар Петър да я почетем, а и също така първият свещеник в рода на моя съпруг се казва Петър“, обясни съпругата на отец Войден – Надежда Божкова.

„Разбира се, бих се радвал и като свещенослужител и като друго призвание, ако си избере, стига най-важното да съм му предал. А именно това – да живее вярата, която му е дадена, и да бъде такъв, както всеки един християнин – да служи на Бога, всеки с каквото може“, заяви отец Войден.

Източник
https://www.bgonair.bg/a/213-izvan-novinite/269952-za-sveshtenstvoto-kato-prizvanie-i-vyarata-kato-nasledstvo

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button