Мишевиден сънливец- звездата на изложбата на Музея в Черни Осъм

Мишевиден сънливец, това бе звездата на изложбата на Музея в Черни Осъм, община Троян, която предизвика интерес  у малки и големи.

Изложбата „Сънливците – чаровните и тайнствени пазители на гората“, днес беше официално открита от Деница Пенева- художник – илюстратор, автор на много от представените творби.
В изложбата посетителите видяха над 20 произведения по темата, дело на 14 утвърдени и млади автори, членове на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ.
Изложбата е създадена по повод 11та Международна научна конференция за изследване на сънливците в Свиленград, 10-13 май 2022, организирана от Фондация ХАБИТАТ и Националния природонаучен музей – БАН в партньорство с ДАФНИ.

В откриването  на изложбата взеха участие още  Директорът на Природонаучния музей в Черни Осъм (ПНМ-ЧО)  – Павлина Иванова;
Експертът в дирекция на Национален парк ,,Централен Балкан“ – Радостина Пръвчева и Ели Качаунова – Експерт образователни програми в ПНМ-ЧО. От Община Троян гости бяха Вяра Дочева – началник отдел „Култура, образование“ и Терза Георгиева  –  гл. експерт.

Децата, които бяха дошли да разгледат сънливците, имаха възможност да редят пъзели, да научат повече за тях.  Те видяха  къщичка за сънливец, показана от Радостина Пръвчева, която сподели, че 32 такива къщички са разположени в Нешковица. Има и в троянското село Голяма Желязна,
Сънливците – чаровните и тайнствени пазители на гората, може да разгледате от 08 до 17 часа в Природонаучен музей – Черни Осъм цял месец.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button