Началото на традиционния панаир в Орешак започна с възстановка

Началото на традиционния панаир на занаятите в троянското село Орешак започна с възстановка, която го пресъздава отпреди 100 години.

Панаирът бе открит пред Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата от кмета на община Троян Донка Михайлова и от йеромонах Стефан от Троянския манастир „Успение Богородично“. След това представители на Регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ – Априлци-Троян-Севлиево, както и местни занаятчии пресъздадоха орешарския панаир отпреди сто години.

„Да си припомним тази стародавна традиция, която троянци толкова много обичат – необичайно търговско средище, на което са продавали произведеното през годината, за да печелят пари за цялата следваща година. За тази традиция си спомняме всички ние с вкуса на захарния памук и захарното петле. Продължаваме я, за да я запомнят нашите деца и да могат троянските занаятчии, майстори и търговци да реализират своята продукция“, каза Михайлова и пожела панаирът да донесе радост за всички и да подготвим сърцата си за най-големия празник – Успение Богородично.

По думите на йеромонах Стефан пред очите ни възкръсва панаирът такъв, какъвто е бил. Това завръщане към историята, към корените трябва да ни послужи и за завръщане към стойността на самия празник на Успението на Пречистата Богородица и да отдадем необходимата почит на Божията майка, каза той.

Възстановката на 13 и 14 август по разказа на Димитър Гимиджийски «Три дни», ни пренесе в онова време, на мястото за среща на майсторите занаятчии, където познахме предците си, отвори ни вратата на спомените.
Тя е дело на членовете от НД «Традиция», клон «34-ти Троянски полк». Сценарият е дело на режисьора Васко Василев от с. Орешак.
Идеята за възстановката е на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (НИЗХИ).  Организацията е със съдействието на Община Троян.

Традиционният панаир на занаятите в село Орешак е в дните между 12 и 15 август. Организатори са Община Троян, Троянският манастир „Успение Богородично“, Кметството на село Орешак и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак.

През тази година за пръв път инициативата в нов формат, с три обособени зони – за търговия, за детски забавления и „Улица на занаятите“. Над 50 търговци предлагат своята стока, а над 70 занаятчии са изложили своите произведения.

Източник
по материали на БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button