Празник на минералната вода в Шипково

Празник на минералната вода в Шипково  се проведе в троянския курорт, закътан в подножието на Васильовската планина.

Шипково е първият в България балнеоложки курорт, а минералните извори имат лечебни свойства срещу много заболявания, а именно и по тази причина се  организира този празник, събрал много гости на селото, които се наслаждаваха украсените улици с много любов.

Празник на минералната вода в Шипково
снимка Зетра медия

Празникът на минералната вода е включен в Културния календар на Община Троян. Той   започна в 17.00 ч., с поздрав от  кметовете –  на селото Наталия Керембова и на община Троян Донка Михайлова.

След това на импровизираната сцена, украсена с балони, в цветовете на водата – бяло и синьо,  съставите от селото -домакини – Шипково, децата от  танцов състав „Капките“  и от  Танцов състав „Параскева Лаковска“ от село Дебнево, изиграха два танца. В концерта взеха участие още Вокална група „Планински звуци“ при НЧ „Изгрев – 1926“ Бели Осъм, Танцова група от село Гложене, певците от село Дъбене, карловско – Иван Петров и Димитрина Табакова, Вокална група „Боримски звуци“ Борима, Фолклорна формация „Кенар“  и мъжка  група „Вежен“ от Тетевен.

Всички присъстващи похапнаха от вкусното сватбарско жито, приготвено от шипковенки.

„Идеята е да популяризираме минералните извори в селото, тъй като те имат особени лечебни свойства, минерални води, които хората харесват и обичат от много години.“, сподели Наталия Керембова.

В момента община Троян търси възможности за възстановяване на старата баня и отдаване на концесия на първия в курорта басейн, но до този момент общинските съветници не стигнаха до решение.

„Балнеологията да набира все повече скорост и да се харесва не само на чужденци, но и от българи. Шипковската минерална вода е с безспорни качества. Ние имаме сериозни анализи и проучвания и тя си остава една ценност за нашия район.“

Сред гостите на празника бе и Началникът на отдел „Образование, култура“ към общината Вяра Дочева.

Празник на минералната вода в Шипково
снимка Зетра медия

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button