Староселци празнуваха, въпреки проливния дъжд и гръмотевиците

Староселци и гости  на троянското село, празнуваха храмовия празник на църквата, носеща името на  „Свети Иван Рилски“.

Началото бе дадено от  Празничния водосвет, извършен от ставрофорен свещеноиконом Марин Божков от храма “Св. Параскева” в Троян.

Представителен младежки духов оркестър  мажоретки Троян поведоха  дефилето на участниците и гостите в празничната програма.

С красивите си танци  мажоретките повдигнаха настроението на дошлите на  обновения площад в Старо село.  Гайдарите   от град Смолян  и тяхната певица доказаха, че българинът не се бои от дъжд и нищо не може да му попречи да се весели. Хорото бе мноого дълго и продължително, въпреки страховитите светлинни ефекти, които идваха от небето. Сякаш властелинът искаше да няма празник, но  не успя да помрачи настроението.

Изведнъж притъмня навсякъде и от нищото се появиха  атрактивните артисти от Огнено светлинно шоу „Bright eye“, София. Тогава дъждът и гръмотевиците се уплашиха от тяхното изпълнение, което завърши с красива заря.

Камерният танцов ансамбъл „Магия“ беше великолепен. С двата си танца, които по жанр се различаваха грабнаха сърцата на присъстващите  на красивия център на троянското  село.

И за да е пълно щастието, танцова група  от селото изигра два типични за този край , танци. танцьорите бяха облечени в носии от този край, които имат столетна история.

Музикантите от оркестър „Настроение“  повдигнаха адреналина след толкова богата програма.
За празнуващите нямаше дъжд, няма гръмотевици. народните хора се виеха напук на лошото време.

Виновници за това тържество бяха Църковното настоятелство, Читалищното ръководство и Кметското наместничество, които благодариха на всички спонсори на събитието. А те са много – вижте на снимката по-долу.

Староселци благодариха за помощта от страна на Общинска администрация Троян и на всички замесени.

Поздравителен адрес от кмета на Община Троян бе прочетен от водещата – Юлияна Близнакова, която със сладкодумието си успяваше да балансира между дъждовното време и настроението.

И както е в приказките, всички похапнаха сватбарско жито и курбан по староселски

Всичко от събитието може да видите във видеоматериала и галерията от снимки.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button