Традиционен панаир на занаятите в с. Орешак

Традиционен панаир на занаятите в с. Орешак /12-15 август 2022 г./ – представи г-н Христо Ангелов, главен експерт „Туризъм и транспорт“.

За поредна година, от 12 до 15 август, Традиционният панаир на занаятите в с. Орешак ще събере майстори-занаятчии и търговци от цялата страна. Организацията на събитието, водещо началото си от средата на 18 в., е дело на Община Троян, Троянски манастир „Успение Богородично“, Кметство – с. Орешак и Национално изложение на художествените занаяти – Орешак.
През последните две години, поради наложените в страната противоепидемични мерки, силно беше ограничено присъствието на търговци на традиционния панаир в село Орешак, като до участие се допускаха само майстори-занаятчии. През 2022 г., за първи път, събитието ще се проведе в нов формат, с три обособени зони – за търговия, за детски забавления и „Улица на занаятите“.
„Улицата на занаятите“ ще бъде организирана от Община Троян. върху имот – общинска собственост, представляващ участък от ул. „Стара планина“ /в посока от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства към механа „Горски кът“. Задължително условие за участие в „Улица на занаятите“ е участниците да притежават валидно Майсторско свидетелство/диплома, удостоверяващо/ща квалификация в областта на изкуствата или занаятите.Традиционен панаир на занаятите в с. Орешак
Зоната за търговия ще бъде организирана от Троянски манастир „Успение Богородично“ върху имот, собственост на манастира, представляващ голямата поляна северно от „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак“.
Зона за забавление на деца ще бъде организирана от „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак“ ЕООД.
Няма да бъдат ощетени и любителите на кулинарните изкушения, които ще могат да хапнат, както в многобройните заведения за хранене в Орешак, така и в специално изградените бирарии.
До 17.00 часа на 2 август, когато изтича крайният срок за подаване на заявления за участие, са подадени 50 искания за включване в зоната за търговия и 75 за „Улица на занаятите“.
Интересна атракция могат да очакват посетителите на Панаира на 13(17:00 часа) и 14 август (11:00 часа). Регионалният клон на НД „Традиция“ – „34-ти троянски пехотен полк“ Троян –Априлци и Севлиево ще представи възстановка на някогашния Орешашки панаир, направена по разказа на Димитър Гемиджийски „Три дни“. С участие в събитието са ангажирани над 70 членове на дружеството от цялата страна, а мястото на провеждането е на площадката пред входа на Националното изложение на художествените занаяти – там, където по сведения на историци, се е правел някогашния панаир.
Ежегодно храмовият празник на Троянския манастир и Традиционният панаир на занаятите привличат хиляди посетители от страната и чужбина, което налага сериозна предварителна организация, свързана с преминаването по възловата ул. „Стара планина в Орешак.
Посетителите на Троянския манастир, придвижващи се с автомобили ще бъдат насочвани към обособените паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари, банкети и свободни площи около Троянския манастир и по обходния маршрут за движение.
Движението на превозни средства към с. Черни Осъм и вилна зона с. Орешак ще се осъществява по ул. „Иван Лалев“ и обходен маршрут, обозначен с указателни табели.
Забранява се движението на пътни превозни средства по ул. „Стара планина“ в с. Орешак, в участъка от „Старият съвет“ до „Троянски манастир“, за времето от 13.00 часа на 12.08.2022 г. до 06.00 часа на 16.08.2022 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button