Фолклорен ансамбъл „Траяна“

Фолклорен ансамбъл „Траяна” е създаден през 2008 г., пише Анелия Рускова от Клуб „Медии“ – СУ „Васил Левски“ Троян . Със започване на Новата учебна  година клубът  възстановява своята дейност и се надяваме , че под ръководството на техния ментор –  Ангелина Иванова, ще научаваме повече за училищния живот.

Фолклорен ансамбъл „Траяна“
Анелия – втората от ляво надясно

В песните и танците на ансамбъла са представени различни етнографски области на България, богатството и красотата на нашия фолклор, съчетавайки българските ритми, колоритните костюми и неповторимата музика, които грабват сърцата на публиката.
През годините съставът претърпява много метаморфози. В началото на заформянето му имаше доста желаещи, които ходеха с желание, което им отвори път към много екскурзии извън страната, където да покажат какво могат. Инициаторът на създаването на ансамбъла бе Иван Иванов, който години наред с любов показваше и научаваше новите в танцьори.
ФА „Траяна“ се състои от две възрастови групи – малки и големи. През годините се случи така, че няколко пъти да бъдат сменени хореографите, но ансамбълът не се отказа от всичките промени и продължи да печели първи места по състезанията. Днешният хореограф, който е обиколил цяла България и много пъти е бил в чужбина, е Мирослав Димитров – идва от София да покаже нещо ново на ансамбъла. Той показва танци от цяла България, които водят много изяви и награди на състава. В последно време броят на участниците намаля, но останаха най-борбените и показаха, че и с малко пак се получава.
На 21 юли 2022, Народно читалище „Наука – 1870“ Троян отбеляза 150-годишнината си в блестящия спектакъл „Картини от България“, в който влизат танци от много области с различни обичаи и красиви облекла.
През 2021 година на ансамбъла бе дарена голяма сума пари, които влязоха в помощ за закупуването на носиите и други неща към тях.
До ден-днешен съставът пълни сърцата на хората с енергия и красота и продължават с обикаляне по цялата страна.Фолклорен ансамбъл „Траяна“

Автор:
Анелия Рускова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button