С голяма радост ученици от ОУ „Иван Хаджийски“ Троян отбелязаха Световния ден на мира

С голяма радост и ръка за ръка, децата от подготвителна група „Сладурковци“и малките ученици от първи и втори клас при ОУ „Иван Хаджийски“ – гр. Троян отбелязаха Световния ден на мира!

Всички ученици, заедно с учителките си, моделираха в строй знака на мира, а усмивките на децата и белите хартиени гълъби в ръцете им, създадоха още по – силно усещането за приятелство, толерантност и мир!

„Особено в такива дни, в които непрекъснато ни заливат с информация за войни, страшни болести и природни бедствия, да помогнеш на децата да разберат, че мира се създава първо между човек и човек и всеки може да допринесе за него, е безценна възможност да се създаде усещане за спокойствие и мотив за лична отговорност към обществото, на което принадлежат те!“- сподели директорът на ОУ „Иван Хаджийски“ – гр. Троян  Ралица Бенчева.
Традиционно Световният ден на мира се отбелязва всяка година на 21 септември.

Той е отпразнуван за първи път през 1981 г., обявен е от Организацията на обединените нации за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир, а датата 21 септември официално е приета през 2001 г. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня във всички точки на света.

След първото честване на деня през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден. В България той се отбелязва от над 10 години.

Автор:
Текст и снимки: Стефка Кавръкова, учител

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button