125 години читалищна дейност в Ломец

Едно от най-старите читалища в община Троян – „Събуждане – 1897“ в село Ломец отбеляза с музикална програма  125-тата си годишнина.

Програмата започна в 13:00 часа на 15.10. 2022 г. на центъра на селото,  а час преди началото  жители и гости на селото от Стара Загора, Червен бряг, Плевен и другаде разгледаха читалището.

Второкласничката Мина Милекова изпълни стихотворение от Илия Христов Найденов , посветено на Ломец. Силвия Бойнова – секретар на читалището, благодари на всички присъстващи и разказа за основателя на духовния център -учителят  Иван Пенчев Лисичков, който след време е изгонен от селото. Щафетата поема Димитър Додев, който дарява 5000 лв. за построяване на сградата. След няколко прекъсвания на дейността, през 1922 г. читалището се възстановява и негов председател е Христо Павлов Начевски. През 1946 г. се учредява фонд „Постройка   читалище“. Дарителите са много, даренията също – книги, парични средства, земя, радиоапарат…

Тогава има вече и активна театрална група, която е поставила комедии, драми – „Службогонци“, „Под игото“ и много други. За театрален салон са били използвани две класни стаи на училището, което е построено през 1880 г.

Също така е имало тригласен смесен  хор с диригенти Никола Власев и Петър Петров.  Певците Стоянка Начевска и Лалю Бойнов са взели участие на събора в Копривщица и са извоювали златен и сребърен медал.

След настъпването на демокрацията читалищната дейност стихва, поради липса на финансови средства. Влияние оказва и демографският проблем – обезлюдяването на селото.

Библиотеката продължава да работи и до днес, организират се народни празници, екскурзии. 

Председатели на читалищното настоятелство са били: Стойо Начевски, Събка Бойнова, Пламен Цочев, Вачко Монев, Николина Петкова, Полислава Бошнакова и Веска Илиева.

Секретар -библиотекари са били: Иванка Иванова, Жени Монева, Гинка Лалева, Цветелина Арабистанова, Ирена Николова, Милда Карашлиева, Цветан Димитров и сега – Силвия Бойнова.

На този празник жителите на Ломец отдадоха почит и признание на всички, които през тези години са основали, развивали, доизграждали и са участвали с труда и таланта си за развитието на културния живот.

От името на читалищното настоятелство благодариха за финансовата подкрепа на Община Троян и на дарителите: Теменужка Иванова, Гичка Димитрова, Шериф Кисьов, Стоянка Едрева, Данчо Петров, Цветомир Лоринков, Евгения и Станимир Пенчеви.

Поздрав към празнуващите бе отправен от читалищата в Дълбок дол  и Орешак.

Вокална група „Дълбокдолско ехо“ изнесе програма. Имаше и награди за най-малък участник, за гост от най-далечна дестинация, най-възрастен и най-играещ.

Празникът завърши с веселба.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button