406 милиона лева за инвестиционни проекти на общините отпуска МРРБ

Проектът за реконструкция на на улица "Стара планина" в Орешак ще бъде осъществен

406 милиона лева от бюджета си за 2022 г. ще   финансира  Министерството на регионалното развитие и благоустройството  с инвестиционни проекти на общините. Одобреният от Министерски съвет списък е публикуван на интернет страницата на МРРБ.

За община Троян по проект „Реконструкция на участък от съществуващ общински път LOV1140 през с. Орешак (ул. „Стара планина“), заедно със съоръженията и принадлежностите към него“ са отпуснати 4 087 448,64  лв. Това четем във финалния списък на одобрените общини в сайта на Министерството на регионалното развитие. Тук трябва да поясним, че половината от средствата ще бъдат отпуснати тази година.

В списъка са включени 234 обекта. 105 от тях са на стойност 126 566 331 лв. и са свързани с ВиК инфраструктура. 94 проекта предвиждат ремонт на общински пътища и са на стойност 233 774 463 лв., а 35 обекта на стойност 46 033 975 лв. са за улична мрежа.

Одобрените обекти са предложени от Националното сдружение на общините в Република България. Избрани са тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж и са посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни. Условието е МРРБ да финансира 50% от стойността им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение и второто през месец декември 2022 г.

За всяка община е включен по един обект, посочен като най-важен от местната администрация. По изключение, заради бедствената ситуация, ще бъдат финансирани два обекта в община Карлово – реконструкция и рехабилитация на два общински пътя и водопроводните мрежи в населените места, част от направленията и в обхвата на общинските пътища.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button