ОУ „Иван Хаджийски“ отбеляза своя патронен празник

ОУ „Иван Хаджийски“ отбеляза своя патронен празник с откриването сензорен кабинет за работа с деца със специални образователни потребности.

Официални гости на събитието бяха областният управител на област Ловеч инж. Светослав Славчев, заместник – кметът на Община Троян  Ангел Ангелов, Минко Христов, старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието – Ловеч, Вяра Дочева – началник- отдел „Образование, култура спорт и демографска политика“
Откриването на кабинета започна с отслужването на тържествен водосвет..

Инж. Славчев приветства откриването на единствения по рода си в област Ловеч сензорен кабинет, с който ще бъдат стимулирани възприятията на възпитаниците и разширяван техният кръгозор.

Директорът на училището Ралица Бенчева обясни какво е предназначението на съоръженията в сензорната зала: светещ плот, който помага при изучаването на различни техники в изкуството и занаятите, фиброоптичен водопад, допринасящ за процеса на релаксация и визуална стимулация, водната стена, спомагаща за пълноценно разтоварване и отпускане.
„С тези елементи в кабинета осигуряваме сензорната терапия за децата.
Чрез нея се предизвикват сетивата и се помага за концентрацията, развива се физическото и психическото състояние, подобрява се настроението, езиково-говорното развитие, фините моторни умения. Децата имат възможност да релаксират в специфично подбраната среда.

Днес откриваме този нов, модерен кабинет, а вчера – Ретроспективна изложба с артефакти от училищния живот, най – старият от които е летописна книга от 1896 г. Да се грижим за корените и да летим с криле в бъдещето, това нашето мото“ – каза директорът Ралица Бенчева.

Ретроспективната изложба „Жълтото училище“ ще остане експонирана, за да може да бъде посещавана от гражданите и гостите на Троян. В нея ще можете да разгледате, методични пособия, мебели, награди, документи от училищния живот, най-старите от които са датирани от края на 19-ти век.“

Патронният празник на ОУ „Иван Хаджийски“ – гр. Троян завърши с поднасянето на цветя и венци пред паметника в училищния и двор и на централен площад „Възраждане“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button