За пръв път в Троян ще има Военен ритуал за Архангелова задушница

За пръв път в Троян на 05.11.2022 г. ще се проведе военен ритуал за Архангелова задушница и ще се отслужи панихида за всички загиналите български войници и офицери във войните за освобождение и обединение на България, както и за загиналите в изпълнение на военния си дълг военнослужещи, съобщава Военен комендант на гарнизон „Ловеч“ майор д-р Дочо Николов.
Началото е в  13.30 ч. пред Паметника на загиналите във войните от Троянския край (Вила „Ванна“). Заупокойна панихида ще отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. От името на началникът на гарнизон „Ловеч“ (полк. Светослав Църовски) са изпратени покани до кметовете на общините Ловеч, Троян и Априлци, както и до управителя на Област Ловеч. Поканени са и представители на всички военно-патриотични организации и сдружения от трите общини, както и на началниците на военни формировирования от гарнизона.
В отбелязване на Архангелова задушница ще участва Представителен младежки духов оркестър – Троян и членове на Национално дружество
„Традиция“ от регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ с реплики на бойните полкови знамена.
Отбелязването на Архангелова задушница от българската армия се поставя през 1924 г. (според други източници още от 1880 г.) и се отбелязва до 1946 г. Възстановен е официално през 1993 г. в големите български военни гарнизони. За първи път в съвременната история на гарнизон „Ловеч той ще бъде отбелязан официално.
Панихидата се отслужва от най-висшия йерарх на Българската Православна Църква (БПЦ) от населеното място в чийто район се намира военното гробище, мавзолей, костница или военен паметник. В гарнизон
„Ловеч“ няма военно гробище и затова тя ще се отслужи на най-големия военен паметник в гарнизона, намиращ се в гр. Троян.

 

Автор:
Военен комендант на гарнизон „Ловеч“ майор д-р Дочо Николов

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button