С военен ритуал и панихида в Троян почетоха паметта на загиналите

С военен ритуал и панихида на Архангелова задушница  в Троян почетоха паметта на загиналите. Бяха поднесени  венци пред Паметника на жертвите във войните, върху който са изписани имената на героите. В събитието участваха кметовете на Общините Троян и Ловеч –  Донка Михайлова, Корнелия Маринова,  началникът на гарнизон Ловеч полк. Светослав Църовски, Теодоси Томанов – началник военно формирование 24480 Ловеч и подполк. Красимир Костов – началник на Военно окръжие II степен – Ловеч.  Ритуалът бе воден от майор Дочо Николов – военен комендант на Гарнизон Ловеч.
В събитието участва и Представителен общински  младежки духов  оркестър  с мажоретки – Троян, членове на Националното дружество„Традиция“ от регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, които развяха реплики на бойните полкови знамена.

„Ловеч“ няма военно гробище и затова тя се отслужи на най-големия военен паметник в гарнизона, намиращ се в гр. Троян.

Заупокойна панихида отслужи Ловчанският митрополит Гавриил. Панихидата е за всички загинали български войници и офицери във войните за освобождение и обединение на България, както и за загиналите в изпълнение на военния си дълг военнослужещи.

„Те са дали най-скъпото, което имат – животът си, за да се осъществи нашият идеал“, каза митрополит Гавриил.

Подобен ритуал в Троян се провежда за първи път сега, на 05.11.2022 г., когато е Архангелова задушница и когато се споменават всички загинали воини.

Отбелязването на Архангелова задушница от българската армия се поставя през 1924 г. (според други източници още от 1880 г.) и се отбелязва до 1946 г. Възстановен е официално през 1993 г. в големите български военни гарнизони. За първи път в съвременната история на гарнизон „Ловеч той ще бъде отбелязан официално.
Панихидата се отслужва от най-висшия йерарх на Българската Православна Църква (БПЦ) от населеното място в чийто район се намира военното гробище, мавзолей, костница или военен паметник. В гарнизон
Красивият ритуал бе наблюдаван от много граждани.С военен ритуал и панихида в Троян почетоха паметта на загиналите

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button