Търсят се доброволци за довършване дувара при църквата в с. Добродан

На 04.12 от 12.00 ч. ще се  довършва дуварът при обновената  църквата  „Св. Вмчк Димитър“ – с. Добродан община Троян. Необходимо е да се сложат малки камъчета, с които да се запълнят дупките в него. Търсят се доброволци за довършване дувара при църквата в с. Добродан

Това ни каза  един от  инициаторите за обновяването на доброданската църква –  Ани Тодорова.

В края на 19 в. село Добродан , населявано и от християни и от мюсюлмани, се сдобива със своя църква. Строител на храма е майстор Деньо Денев от Трявна, а покривната конструкция е дело на местните строители Атанас Райковски и Илия Калеешки. Планът следва кръстокуполната схема с осмоъгълен купол върху шест колони. Правоъгълните трансепти завършват с триъгълни фронтони. Храмът няма притвор, той е заместен от камбанария върху два стълба, увенчана от шестоъгълен купол. Големите икони и подиконните пана са рисувани от Рачо Тихолов през 1900 година. В църквата ,“Св. Димитър“ се пазят и две по-стари икони, изобразяващи Христос и Св. Богородица, рисувани през 1834 г. от Цаню Захариев. Цялата църква „Св. Димитър“ е боядисана в гълъбов студен цвят.

Всяка година на 26 октомври (Димитровден) се прави сбор, отслужва се света литургия и се черкува цялото село.Търсят се доброволци за довършване дувара при църквата в с. Добродан

В селото от известен период от време  има  организирана гражданска инициатива за  вътрешно обновяване на  църквата. Но впоследствие  се разбира, че и дуварът , който огражда храма също трябва да бъде реновиран.

Обликът  вътрешно е подновен , благодарение на дарение на жители от селото. Закупени са всички необходими консумативи за църковните служби.

За  обновяването на външния облик са били необходими финансови средства.  Благодарение на  Ловчанската митрополия и Светия Синод са отпуснати  5 000 лв за ремонт на дувара, който е дълъг 26 метра. Тези средства се оказват крайно недостатъчни.

Жителите на селото, граждани и други се включват в инициативата за издигане  на дувара с парични суми, труд, материали. Дуварът е напълно възстановен, но остават да се слагат малки камъчета в дупките.

Ани Тодорова и инициаторите за тази благородна идея благодарят на всички, които са помогнали, на кметския наместник Мариана Троанска, на Ловчанската митрополия.

На 04.12 от 12.00 часа  в Добродан добороволци  ще запълват дупките в дувара. Инициаторите търсят съмишленици за тази идея. Необходимо е да се носят ръкавици и чук.

Мястото е ясно – доброданската църква

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button