Троянският манастир дари на Ловчанска епархия частица от мощите на свети Лука

Троянският манастир „Успение Богородично“ дари на Ловчанска епархия частица от мощите на свети Лука Кримски, които се пазят в светата обител, съобщава  БНР за Троян експрес

Мощите на св. Лука са дарени на Троянската света обител преди две години от манастира „Покров на пресвета Богородица“ в украинския град Балта, поясни отец Стефан.

„Във времето на пандемия е много важно тези светини да достигнат до повече хора, тъй като свети Лука Кримски е бил лекар и досега се почита като един от покровителите на лекарите и като усърден лечител на всички, които с вяра му се молят.“

Частица от тези мощи ще бъдат дарени на Ловчанската митрополия по време на неделната света литургия в катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“, а християните ще могат да се помолят пред тях, посочи митрополит Гавриил.

„Те са дарени на Ловчанска митрополия, поради това ние ще ги носим в разни църкви на празници, по цялата епархия.“

Лука Кримски е бил лекар и епископ, един от съвременните светци. Не предава вярата и не се отказва от религията сред Октомврийската революция, когато на власт в Русия идват болшевиките а православната църква е подложена на гонения. През 1925 г. е арестуван заради антисъветска дейност и е заточен в Сибир, но не се отказва от хирургията и религията.

„Светец, който много се почита, защото много са чудесата, които са станали по неговите молитви.“

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button