В памет на Габи – душата на Дебнево

Благодарение на Габриела е спасен един човешки живот

В памет на младата ръководителка на танцовия състав „Параскева Лаковска“ и председателка на читалище „Просвета“ Дебнево Габриела Маринова, която остана завинаги  на 28 години, бе поставена плоча с нейния лик на сградата на читалището в селото.В памет на Габи - душата на Дебнево

Милен Анастасов, представител на младежите-инициатори  да се постави паметната плоча, сподели преди откриването на плочата, че „За Габи могат да се кажат много неща, но никога няма да са достатъчни, за да опишат човека, който е и какво е тя за нас!
Габи е човекът с най-силната прегръдка, която те стопля и прониква до сърцето ти.
Габи е човекът с най-силния смях, който те докосва и вибрира дълбоко в душата ти.
Габи е човекът, който твори, учи, възпитава и обединява.
Човекът, който никога не се забравя!
Габи е синоним на сърдечност, любов и уют.
Габи е повече от приятел. Тя е семейство!
Габи е синоним на вдъхновение, упоритост и надежда!
У нас вечно ще грее нейната широка усмивка и ще кънти в съзнанието ни заразяващият ѝ и запленителен смях. Смях, който лекува!
Габи има дара да превръща ежедневните грижи в танц, проблемите в радост, а сълзите в смях.
Може да разкажем много случки за смях, но ще роним сълзи над тях и като куршуми ще падат те…
Тя е човек и тази дума звучи малко за нея, но тя беше човек, създаващ човеци.

Габи, Благодарим ти, че ни направи част от своя танц.
Обичаме те завинаги! “

За да се изработи тази плоча ‘виновниците“ бяха много. Младежите, читалищното настоятелство, учители от Основно училище „Иван Вазов“, троянци, фирма „Симида“, Галя Златинова (Стойчева),  жители на Дебнево и много други.В памет на Габи - душата на Дебнево

Това събитие  ще остане за дълго в сърцата на множеството хора, които бяха дошли да почетат паметта й с едноминутно мълчание, да изгледат прекрасната презентация, изготвена от Веселка Денчева, да разкажат спомени. Танцьорите от двата състава – Танцов състав „Параскева Лаковска“ и Детски танцов състав „Габриела Маринова“ –  изиграха няколко танца.

Вероника Тодорова – дебневенката, която прославя България със своите изпълнения на акордеон, се обърна към децата, чиито сълзи не спираха, че тя (ГАБИ) е сред тях и те трябва да продължат делото. Също така спомен разказа и Галя Златинова – хореографка от Габрово, която постави  танца „Видение“, с който дебневенци  се прочуха и  изпълняват по събори, конкурси и др. Самата г-жа Златинова предложи да помогне на читалището за хореографии, обличането на танцьорите.

Габриела  беше сред нас,  слушаше и се усмихваше.. За нея говорехме в сегашно време. Защото тя бе там, в салона на читалището и се  радваше, че е оставила част от себе си.

Сред публиката бяха нейните родители и жената, на която е присаден черния дроб на Габи. Малко хора знаят, че нейните близки дариха органите на младото момиче за болни хора. Те превъзмогнаха болката, проявиха героизъм  и решиха, че ще е по-добре така. Благодарение на това благородно дело една жена живее втори живот. И лично присъства на събитието, изразявайки своята благодарност към родителите на  Габи.

Тъжната новина за нейната кончина беше съобщена по време на първия фестивален ден на Jam on thr River, на 12.08.22 г. Участниците в съставите танцуваха за Габи, показаха на какво ги е научила. Сълзите им не спираха, но те танцуваха. За нея, за Габриела, която не успя да се нарадва на живота. Тя остава в сърцата в дебневенци и троянци, като лъчезарна и борбена личност

С нея се засичахме по събития много често. Децата я гледаха с много обич. Габи за тях бе като богиня. Тя винаги бе усмихната, доброжелюбна, широко скроена и интелигентна. С нея можеше да се говори с часове. Последната ни среща бе на Празника на Минералната вода в село Шипково. За жалост тя вече е звездичка.

Габриела е родена 13 януари 1994 година. Завършила средното си образование в Средно училище „Васил Левски“ Троян.

Оттогава тя се занимава с читалищна дейност в Дебнево и 10 години е ръководител на танцовия състав „Параскева Лаковска“.

Благодарение на нея  е драматизирана част от „Под игото“ на Иван Вазов –  „Радини вълнения“. Нейната  Рада сякаш е повлече и двете останаха завинаги млади.

Благодарение на нейната творческа фантазия бе поставен и танца „Видение’ и още много други  интересни събития, които са запаметени във видеоматериали  и снимки.

Благодарим ти, Габи!



Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button